Αναθεώρηση των Αποστολών Όπλων από το Πεντάγωνο
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επανεξετάζει τις παραδόσεις όπλων σε συμμάχους παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ουκρανία. Αυτή η απόφαση προκύπτει εν μέσω ανησυχιών για τη μείωση των αποθεμάτων βασικών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραύλων, έπειτα από την πρόσφατη παράδοση μιας σημαντικής ποσότητας όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου ήρθε ως αντίκτυπος στην επικύρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την περιορισμένη αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προκειμένου να «θωρακίσουν τα συμφέροντα της Αμερικής στο σύνολό τους». Αυτή η αναθεώρηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλες χώρες παγκοσμίως.
Τα όπλα που ενδέχεται να περικλείουν οι επικείμενες αποστολές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Himars, και βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, καθώς και αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ουκρανικών πόλεων και των ενεργειακών υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις.
Η προκλητική στάση του Κρεμλίνου καταδικάζεται σχεδόν καθολικά από δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα σε Ουκρανό δημοσιογράφο ότι θα εξετάσει τρόπους για να ενισχυθεί περαιτέρω η αποστολή των πυραύλων Patriot στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, οι παραδόσεις των πυραύλων Patriot και άλλων πυρομαχικών ανεστάλησαν πρόσφατα λόγω της αναθεώρησης από το Υπουργείο Άμυνας, η οποία οφείλεται και στις δαπάνες για εκατοντάδες πυραύλους αεράμυνας των ΗΠΑ, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία των ισραηλινών πόλεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων στην περιοχή.
Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση των εξαγωγών όπλων ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Σον Παρνέλ, δήλωσε ότι η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, το οποίο αγοράζει το 68% των ξένων όπλων του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Παρνέλ υπογράμμισε την ανάγκη για μια λεπτομερή αναθεώρηση των στρατιωτικών αποστολών. Ανέφερε ότι «η αναθεώρηση δυνατοτήτων θα διασφαλίσει ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με τις αμυντικές προτεραιότητές μας» και τόνισε ότι «δεν θα παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τις συγκεκριμένες ποσότητες ή τους τύπους πυρομαχικών που αποστέλλονται στην Ουκρανία, ούτε για το χρονοδιάγραμμα ου этих μεταφορών». Έτσι, η πίεση αυξάνεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την επιβίωση του στρατού της χώρας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.
Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε ανησυχία στο Κίεβο, με υπαλλήλους της ουκρανικής κυβέρνησης να προειδοποιούν ότι μια διακοπή των προμηθειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σήμαινε επιδείνωση της άμυνας εν μέσω των ενισχυμένων αεροπορικών επιθέσεων και της ρωσικής επιθετικότητας στο πεδίο μάχης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η καθυστέρηση στη στρατιωτική βοήθεια ενδέχεται να ενθαρρύνει την Ρωσία να συνεχίσει τις επιθέσεις της.
Η αναθεώρηση των στρατιωτικών αποστολών καθοδηγείται από τον Έλμπριτζ Κόλμπι, υπφυπουργό πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ανακατευθύνουν πόρους προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρώτιστα την απειλή που προέρχεται από την Κίνα. Αυτή η στρατηγική υποστηρίζεται από ισχυρούς συμμάχους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με τη διαχείριση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν με την αναθεώρηση αυτή, μένει να φανεί πώς θα επηρεάσει τη δυναμική της διαμάχης στην Ουκρανία και τη στρατηγική ασφάλειας στην περιοχή. Η πληροφορία ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την πορεία της στρατιωτικής υποστήριξης προσθέτει μια νέα διάσταση σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση.