Σύνοδος Κορυφής για τη Μετανάστευση στην Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), προγραμματίζει μια σημαντική «σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση» που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, το «Τσούγκσπιτσε» της Βαυαρίας, και θα συγκεντρώσει τους υπουργούς Εσωτερικών από πέντε γειτονικές χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Δανία και την Τσεχία.
Στόχοι της Συνόδου
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Ιουλίου και έχει ως βασικό στόχο την «αναδιοργάνωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τους πέντε υπουργούς θα παρευρίσκεται και ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, με σκοπό την εκτίμηση και προώθηση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη για μια κοινή προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια «σημαντική ώθηση» προς μια αυστηρότερη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.
Περιορισμοί Συμμετοχής
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε στην ΕΡΤ ότι οι συμμετοχές στη σύνοδο περιορίζονται μόνο στους υπουργούς των όμορων με τη Γερμανία χωρών, αποκλείοντας άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές. Αυτή η επιλογή τονίζει την πρόθεση της Γερμανίας να εστιάσει την προσοχή στις άμεσες γείτονες χώρες με τις οποίες μοιράζεται τα σύνορα.
Προοπτικές για την Γερμανία
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, και ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επιδιώκουν εμπεριστατωμένη αναγνώριση και ερμηνεία των διατάξεων του νέου «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου» (CEAS), το οποίο αναμένεται να τεθεί ολοκληρωτικά σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2016. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της προσπάθειας είναι η κατάργηση της λεγόμενης ρήτρας σύνδεσης, που προς το παρόν περιορίζει τις απελάσεις προς τρίτες χώρες χωρίς συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Η συμμετοχή σε αυτή τη σύνοδο προμηνύει μια δυναμική προσέγγιση προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετανάστευση στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες αυτές αναζητούν κοινές λύσεις και στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.