Η Κλιματική Αλλαγή και οι Ακραίες Καιρικές Συνθήκες
Ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, δήλωσε ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Τέξας, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων, ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Σημείωσε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ χειρότερες το 2050 και καταστροφικές το 2100. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι η ακραία φύση αυτού του καιρικού φαινομένου, καθώς και η προετοιμασία που έλειπε από τις αρχές, υποδεικνύει τις νέες πραγματικότητες που απατούν τη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων. Σε παλαιότερη πλημμύρα το 1987, είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ένταση και την συχνότητα των ακραίων φαινομένων. Δήλωσε, «Αν μέσα σε λιγότερο από 40 χρόνια παρατηρούμε δύο τέτοιες πλημμύρες, η δεύτερη εκ των οποίων είναι σχεδόν διπλάσια από την πρώτη, θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία να συμφωνούμε ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός».
Επιτρέποντας μια βαθύτερη ανάλυση του γεγονότος, ο Συνολάκης δήλωσε ότι «τα φαινόμενα θα γίνονται πιο ακραία και πιο έντονα και θα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα». Αναφέροντας το παράδειγμα της Ελλάδος, επισήμανε την ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές για την αποθήκευση βροχής, καθώς και τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών.
«Ως κοινωνία, δεν είμαστε έτοιμοι να αποταμιεύσουμε τις τεράστιες ποσότητες βροχής που πέφτουν. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν εκ των προτέρων», υπογράμμισε. Η απουσία προειδοποιητικών μηχανισμών, όπως σειρήνες, είναι ένα άλλο ζήτημα που θίγει, αναγνωρίζοντας ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν σήμα και μπορεί να αποβούν μοιραίες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Στην ανάπτυξή του, ο Καθηγητής επεσήμανε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ήδη από το 1993, όταν η χώρα ξαναμάχισε με το πρόβλημα της λειψυδρίας. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι μακροπρόθεσμα, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο κρίσιμη αν δεν ληφθούν μέτρα για παροχή εφεδρικών λύσεων σε μελλοντικά προβλήματα νερού. «Πρέπει να εξετάσουμε τα επόμενα 10, 20, 40 ή 50 χρόνια της Ελλάδας για να προγραμματίσουμε το μέλλον μας», ανέφερε ο Συνολάκης, προτρέποντας μια συνεργασία ελληνικών και διεθνών ειδικών για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της χώρας.