Κατάθεση Υπομνήματος από τον Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή
Κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο δηλώνει αθώος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Το υπόμνημά του υποβλήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και περιγράφει την επιθυμία του να παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του.
Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει στην κατάθεσή του ότι δεν έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και σήμερα. Δεσμεύεται ότι επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την κίνηση της ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να γίνει η απαιτούμενη ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Αποχώρηση Αντιπολίτευσης και Αντιδράσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αποχώρησαν από τη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση. Όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, διαβεβαίωσε ότι «τίποτα δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο» και ότι η υπόθεση θα φτάσει στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της, η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «ενορχηστρωτές συγκάλυψης», ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Καραμανλή.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνει ότι «η φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε» και καταδίκασε τη διαδικασία, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της συγκάλυψης.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι η βουλή πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά και όχι κάτω από συνθήκες συγκάλυψης. Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «φθηνά κόλπα» γύρω από την υπόθεση.
Αίτημα Αναθεώρησης και Σχέδιο Δράσης
Ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών κατέθεσε στη Βουλή 1,3 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της ασυλίας για τις ποινικές ευθύνες των βουλευτών. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού, τόνισε ότι απαιτούν την τιμωρία των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια, το κείμενο του Συλλόγου εστάλη σε όλα τα κόμματα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου, όπου θα εξεταστεί η πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας. Μετά τη συνεδρίαση, η Ολομέλεια θα αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης στον Κώστα Καραμανλή.
Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει το μοντέλο Τριαντόπουλου για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, ως γέφυρα μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική μεταχείριση υπουργών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για την παραπομπή του κ. Καραμανλή απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι από τους βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εξετάσει αίτημα άρσης ασυλίας για 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που σχετίζεται με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι εξελίξεις γύρω από την προανακριτική διαδικασία αναμένονται να είναι κρίσιμες για τη συνέχεια της πολιτικής σκηνής.
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Μίλτος Σακελλάρης – Εμμανουέλα Αργείτη – Γεωργία Σκιτζή