Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη: Νέα Ρύθμιση για τους «Αιωνίους» Φοιτητές
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επιβεβαίωσε την εφαρμογή της νέας ρύθμισης που οδηγεί στη διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε δηλώσεις της στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, τόνισε ότι περίπου 35.000 «αιώνιοι φοιτητές» θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σχεδόν 290.000 άτομα θα διαγραφούν από τους φοιτητικούς καταλόγους.
Η υπουργός εξήγησε πως η ρύθμιση αφορά φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 75% των μαθημάτων τους και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια. «Θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε δύο ακόμη εξάμηνα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του φοιτητικού τους status.
Σκοπός και Κοινωνική Διάσταση της Ρύθμισης
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, βελτιώνει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και αντανακλά τη βούληση του Πρωθυπουργού να προσφέρει «μια τελευταία ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο». Παράλληλα, έχει κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς δεν θα διαγραφούν φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς παιδιών έως 8 ετών, εργαζόμενοι άνω των 20 ωρών την εβδομάδα, καθώς και αθλητές με απαιτητικά προγράμματα.
Αναγκαιότητα Εκκαθάρισης των Μητρώων
Η υπουργός υπογράμμισε πως οι διαγραφές δεν είναι μόνο διοικητικό μέτρο, αλλά και ανελκυστήρας για την αξιολόγηση και τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων. Καθώς το προφίλ κάθε ιδρύματος επηρεάζεται από την ύπαρξη ανενεργών φοιτητών, καταληγόντως στρεβλώνεται η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων και η εικόνα των ιδρυμάτων. «Φανταστείτε ένα τμήμα με 100 ενεργούς φοιτητές που εμφανίζεται με 150 εγγεγραμμένους – αυτή η εικόνα δεν βοηθά ούτε την αποτίμηση του έργου ούτε τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Κριτήρια και Εξαιρέσεις για τη Ρύθμιση
Η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι οι φοιτητές που έχουν ακόμη περιθώριο φοίτησης δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που πρόσφατα ξεκίνησαν τις σπουδές τους. Η έννοια του «αιώνιου φοιτητή» δεν αφορά μόνο όσους έχουν ξεπεράσει τον τυπικό χρόνο σπουδών, αλλά και εκείνους που έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο καθυστέρησης χωρίς ενεργή συμμετοχή στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Μάλιστα, από τα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ και το ΟΠΑ, υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με κάποιες εγγραφές να χρονολογούνται από την δεκαετία του 1930.
Φοιτητική Στέγαση και Δικαιώματα
Αναφορικά με την στέγαση, η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ανέφερε πως εργάζονται συνεχώς για την ενίσχυση του στεγαστικού επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 2.500 ευρώ αν υπάρχει συγκατοίκηση στην περιφέρεια. Σχολίασε επίσης τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών μέσω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου και των ΣΔΙΤ, που θα προστεθούν περίπου 10.000 νέες κλίνες στα πανεπιστήμια της περιφέρειας, με ορίζοντα υλοποίησης πενταετίας.
Σταθερότητα στο Σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο δεν θα επηρεαστούν από πιθανές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και συνδέεται με μια ευρύτερη διακομματική συζήτηση που θα ξεκινήσει από τη Βουλή. «Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες, αλλά δεν επηρεάζει τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα στην Α΄, Β΄ ή Γ΄ Λυκείου», διευκρίνισε.