Κατηγορίες του Ιρανικού Προεδρείου κατά του Ισραήλ
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι το Ισραήλ επιχείρησε να τον δολοφονήσει, ενώ επισήμανε την πρόθεση της Τεχεράνης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, παρά την πρόσφατη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Η ισραηλινή επίθεση στις 13 Ιουνίου σημείωσε την αρχή ενός μήνα συγκρούσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ισραήλ επιτέθηκε κατά μεγάλων στρατηγικών στόχων στο Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θεωρώντας το εν λόγω ενδεχόμενο υπαρξιακή απειλή.
Η κυβέρνηση της Τεχεράνης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέδια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας πως το δικαίωμά της να διατηρεί ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, κυρίως για παραγωγή ενέργειας, είναι αναφαίρετο.
Οι ισραηλινές επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από αέρος, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανώτερων αξιωματικών του ιρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων ηγετών των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και αρκετών επιστημόνων που εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, τουλάχιστον 1.060 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, ο Πεζεσκιάν υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να τον σκοτώσουν κατά τη διάρκεια συνάντησης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Προσπάθησαν, ναι. Αλλά απέτυχαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επίθεση αυτή ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες για διάλογο με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι επεμβάσεις αυτές δεν έχουν αποκαλύψει τη συνολική έκταση των ζημιών που προκάλεσαν.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, τονίζεται επίσης ότι έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης περιόδου. Αντιδρώντας στις κινήσεις αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατάξει τις επιθέσεις κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, ώστε να «τερματιστεί ο πόλεμος» με το Ιράν.
Ο Χαμενεΐ, ο οποίος κρατά τον τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις στο Ιράν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύρραξης κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής τελετής στην Τεχεράνη. Παρά τους βομβαρδισμούς, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα έχει «κανένα πρόβλημα» να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Αμερική, ιδιαίτερα με το Υπουργείο Εξωτερικών κάτω από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από τις αμφιβολίες που εκφράζονται σχετικά με την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων το ισραηλινό καθεστώς δεν θα έχει ξανά την έγκριση των ΗΠΑ να μας επιτεθεί;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να επαναφέρει το διάλογο με τη Δύση για την άρση των κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.
Εντούτοις, σε περίπτωση συμφωνίας «τίποτα δεν θα εμπόδιζε» αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράν, εφόσον οι κυρώσεις αρθούν, όπως τόνισε ο πρόεδρος. Η κατάσταση αυτή διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξελίξεων στον τομέα των διεθνών σχέσεων και της οικονομίας.