Αποκαλύψεις και Αντιφάσεις από το Δημοψήφισμα του 2015
Μια ενδιαφέρουσα ματιά στις λιγότερο γνωστές πτυχές του δημοψηφίσματος του 2015 προσφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση.
Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα. Διότι δεν το γνώριζα καθόλου. Ο Τσίπρας είχε μιλήσει πρώτα μαζί μου και μετά με τον Ολάντ και τη Μέρκελ. Προειδοποίησα ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αφορά την παραμονή ή την έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την αρχή που είχαμε συμφωνήσει». Ο πρώην ΠτΔ εκφράζει ότι σε περίπτωση προκήρυξης ενός αρνητικού δημοψηφίσματος, θα έπρεπε αναγκαστικά να παραιτηθεί.
Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε, αναφερόμενος στα γεγονότα που προηγήθηκαν της επιβολής των capital controls: «Δημιουργήθηκαν δύο σημαντικές συζητήσεις μεταξύ του επιτελείου του Μαξίμου και των εκπροσώπων του Eurogroup. Ήταν Δευτέρα βράδυ όταν ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε πως το δημοψήφισμα δεν ήταν σίγουρο. Δυστυχώς, την επόμενη ημέρα όλα ναυάγησαν και την Τετάρτη επιβλήθηκαν capital controls, που επηρέασαν άμεσα τη ζωή των πολιτών».
Διχογνωμία και Πολιτικές Αντιπαραθέσεις
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα του 2015 έχει προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σκηνικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι «το δημοψήφισμα αυτό αποτέλεσε την μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στην ιστορία της χώρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει τη χώρα στα ζάρια, φέρνοντας κλειστές τράπεζες και ουρές για τους πολίτες». Γνωστή όσο και η αποδοκιμασία για αυτή την περίοδο, εν πολλοίς συνδυάζεται με τις ευθύνες που αναλογούν στους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού.
«Ο άνθρωπος που εξελέγη με υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων, οργανώνοντας ένα δημοψήφισμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να ανασκευάσει την ιστορία εντελώς μάταια, καθώς ο ελληνικός λαός έχει βιώσει τον πόνο και τις θυσίες από τις επιλογές του», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Αναφορά στις μεταβαλλόμενες πολιτικές στήριξης έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας: «Το σχέδιο που υπήρχε εγγεγραμμένο για καλύτερη διαπραγμάτευση και συμφωνία δεν υλοποιήθηκε, και οι προηγούμενες επιτυχίες δεν μας προστάτευσαν από την τρέχουσα κρίση».
Η κουβέντα γύρω από το δημοψήφισμα του 2015 παραμένει επίκαιρη, με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να συνεχίζουν να συζητούν και να αναλύουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν εκείνες τις κρίσιμες ημέρες. Οι αναμνήσεις και οι συνέπειες από αυτή την περίοδο έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ελληνική κοινωνία.
Επιμέλεια: Λίνα Μπεθάνη