Οι Νέες Ρυθμίσεις για τη Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ένα σαφές μήνυμα προς τη Βόρεια Αφρική και τους διακινητές, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει περισσότερες ροές». Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται μια σειρά μέτρων που πρόκειται να εισαχθούν άμεσα στη Βουλή. Αυτά περιλαμβάνουν εκτός από την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου, και την διοικητική κράτηση όλων όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Λιβύη και τις γύρω περιοχές της Βόρειας Αφρικής.
Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews, υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές αποφάσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «έκτακτες και σκληρές», αλλά ταυτόχρονα «απολύτως αναγκαίες». Παράλληλα, προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο που θα καταργεί οριστικά τις δυνατότητες νομιμοποίησης μεταναστών που διαμένουν παράνομα στη χώρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Βασικές Ρυθμίσεις που Εισάγει η Κυβέρνηση
- Πάγωμα αιτημάτων ασύλου για τρεις μήνες για όσα άτομα εισέρχονται από τη Βόρεια Αφρική.
- Υποχρεωτική διοικητική κράτηση για όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα από την ίδια περιοχή.
- Κατάργηση της δυνατότητας νομιμοποίησης μεταναστών που παραμένουν επί χρόνια στη χώρα χωρίς έγγραφα.
Ο κ. Λογοθέτης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα, το μήνυμα που δινόταν ήταν πως όποιος καταφέρει να παραμείνει παράνομα στη χώρα για 3 ή 7 χρόνια μπορεί να νομιμοποιηθεί. «Αυτό τελειώνει. Όσοι εισέρχονται χωρίς νόμιμα έγγραφα, δεν θα έχουν ποτέ δικαίωμα νομιμοποίησης», τόνισε ενδεικτικά.
Το Θέμα των Επιστροφών
Αντιμετωπίζοντας την κριτική σχετικά με την αναστολή των αιτημάτων ασύλου και την πιθανή δυσχέρεια στην εκτέλεση επιστροφών, ο κ. Λογοθέτης εξήγησε ότι το καθεστώς επιστροφών δεν εξαρτάται από την υποβολή αίτησης ασύλου. «Είναι λανθασμένο να λέμε ότι οι επιστροφές καθυστερούν. Η διαδικασία επιστροφής είναι ανεξάρτητη από τα αιτήματα ασύλου. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες καταγωγής δεν δέχονται πίσω τους πολίτες τους. Αυτό απαιτεί διπλωματική πίεση», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης την σημασία της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής που συνδέει τις χρηματοδοτήσεις με την συνεργασία στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε αφρικανική χώρα που δεν συνεργάζεται δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους ανάπτυξης.
Διαχείριση Νέων Αφίξεων και Στρατηγικές Αντίκτυποι
Αναφορικά με τη διαχείριση των νέων αφίξεων, ιδιαίτερα στην Κρήτη, ο κ. Λογοθέτης δήλωσε ότι ήδη υφίσταται δομή στα Χανιά και αναζητείται δεύτερος χώρος, αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση των ροών ήταν σημαντική. «Η χωρητικότητα του συστήματος είναι επαρκής. Δεν ανησυχούμε. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε επιπλέον υποδομές αν αυτό χρειαστεί», ανέφερε.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στην διπλωματική πίεση προς τη Λιβύη, επισημαίνοντας την απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας να αποχωρήσει από πρόσφατη αποστολή στη Βεγγάζη λόγω αθέτησης των συμφωνημένων όρων από την τοπική πλευρά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαμορφώσει το πλαίσιο, αλλά η λιβυκή πλευρά επιχείρησε μονομερή τροποποίηση του πρωτοκόλλου», κατέληξε.