Συνάντηση του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες στην Ρώμη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα μια σημαντική συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που διεξάγεται στη Ρώμη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και οι ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη. Σημαντική ήταν επίσης η απόφαση να επανενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία «Ομάδα Ευρώπη», με την αποστολή αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και Υπουργών από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε επισκέψεις στη Λιβύη και να εξετάσουν την κατάσταση από κοντά.
Η Ελλάδα προχωρά με μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες, αρχικά, για όσους φτάνουν στη χώρα μέσω Βόρειας Αφρικής με πλωτά μέσα. Αυτή η απόφαση, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, θεωρείται απαραίτητη και βασίζεται στη νομική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020.
Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν σαφές ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Λιβύη, τόσο με την επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δύσης, όσο και με εκείνη της ανατολής. Η ελληνική κυβέρνηση εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Αυτό το μήνυμα αποστέλλεται και στους διακινητές, ότι τα χρήματα που δαπανούν είναι στην πραγματικότητα χαμένα.
Στις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών, τονίζοντας τη δραστική ανάγκη επανεξέτασης των παροχών για τους πρόσφυγες. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είχε επισημάνει στην Ευρώπη από το 2019 ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αφορά αποκλειστικά αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας. Αυτή η θέση τώρα κερδίζει υποστήριξη από όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η απόφαση ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα δεν θα αποκτούν πλέον καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η αναστολή των αιτήσεων ασύλου δεν είναι απεριόριστη και θα επανεξετάζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν προσφέρεται πλέον ασφαλές «καταφύγιο» μέσω τυπικής αίτησης ασύλου και ότι οι αιτούντες που δεν δικαιούνται άσυλο θα υπόκεινται σε κράτηση. Επιπλέον, προτείνονται συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, εστιάζοντας στις οικειοθελείς επιστροφές, ιδιαίτερα για αυτών που προέρχονται από τη Λιβύη, όπως οι Αιγύπτιοι.
Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα, με ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη χωρίς αναστολή. Η μόνη επιλογή που θα προσφέρεται στον παραβάτη θα είναι η επιστροφή στη χώρα προέλευσης.