Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό και τη Λιβύη
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντική συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξάγεται στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και επιβεβαίωσαν την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», που περιλαμβάνει την αποστολή αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Λιβύη. Αυτή η κίνηση φαίνεται να έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και της Λιβύης για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση προγραμματίζει μια σειρά πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, θα ανασταλεί η εξέταση αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες στους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «αυτή είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση, βασισμένη στις ίδιες νομικές αρχές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020». Σκοπός είναι η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και η τόνωση της ασφάλειας των συνόρων.
Υπογραμμίζεται ότι οι παράνομοι μετανάστες θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται, ενώ οι συζητήσεις με τη Λιβύη συνεχίζονται. Η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πρόσβαση στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένη και οι διακινητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς τα χρήματα που ξοδεύουν οι μετανάστες ενδέχεται να είναι “χαμένα”.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών, επισημαίνοντας την ανάγκη δραστικής επανεξέτασης των παροχών ασύλου. Από το 2019, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το προσφυγικό πρέπει να αφορά μόνο όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία. «Πλέον, η αναγνώριση του καθεστώτος ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα δεν είναι δυνατή», τόνισαν κυβερνητικές πηγές. Η νομοθεσία αλλάζει με τέτοιο τρόπο ώστε η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου να θεωρείται ποινικό αδίκημα, με ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για τους παραβάτες, που ως μόνη εναλλακτική θα έχουν την επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους.