Η Ιρανική Απειλή στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Δίκτυα κατασκοπείας, απόπειρες δολοφονιών και διείσδυση σε κοινότητες – αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της ιρανικής απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας (ISC).
Η εικόνα της απειλής που αντιμετωπίζει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει δραματικά. Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2025, το Ιράν έχει αναδειχθεί ως ο πιο επικίνδυνος δρών στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας ακόμη και τη Ρωσία σε συγκεκριμένες παραμέτρους.
Η αύξηση των επιθέσεων και των επιχειρήσεων
Η MI5 και η αστυνομία έχουν αποτρέψει τουλάχιστον 20 σοβαρές επιχειρήσεις από το 2022, οι οποίες περιλάμβαναν δολοφονίες, απαγωγές και στοχοποίηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις φέρεται να εκτελούνταν μέσω τοπικών εγκληματικών δικτύων, γεγονός που αποδεικνύει την προθυμία των Ιρανών να χρησιμοποιούν κρυφές και μεθοδικές τακτικές για να αποφύγουν την ανίχνευση από τις αρχές.
Κατασκοπεία και κυβερνοαπειλές
Η ιρανική απειλή δεν περιορίζεται μόνο στις φυσικές επιθέσεις. Η έκθεση αναφέρεται σε συστηματική κατασκοπεία, επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος και προσπάθειες παρακολούθησης στρατηγικών τομέων όπως η ενέργεια και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η ISC τονίζει τον ρόλο ιδρυμάτων όπως το Ισλαμικό Κέντρο Αγγλίας, το οποίο φέρεται να λειτουργεί ως προέκταση της ιρανικής κρατικής προπαγάνδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζοντας θρησκευτικές και πολιτιστικές κοινότητες.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνεται έντονα για την απροθυμία της να κινηθεί ταχέως ενάντια στην ιρανική απειλή. Παρά την έκταση των δραστηριοτήτων των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), η Βρετανία δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευσή τους ως τρομοκρατική οργάνωση, ερχόμενη σε αντίθεση με άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, το Ιράν εντάχθηκε στην ανώτερη κατηγορία επιτήρησης του Foreign Influence Registration Scheme (FIRS), υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και ποινικές κυρώσεις για όποιον δρα για λογαριασμό του χωρίς δήλωση.
Οι συνέπειες για τη βρετανική κοινωνία
Η απειλή από το Ιράν δεν είναι πλέον θεωρητική – είναι παρούσα, υπόγεια και εξελισσόμενη. Η ISC αναφέρει ότι οι παραδοσιακές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται ενώπιον μιας νέας πρόκλησης, όπου κρατικά δίκτυα επιτίθενται μέσω κρυφών και ενδιάμεσων διαδρομών, δυσχεραίνοντας τη διάκριση μεταξύ κρατικής πολιτικής και εγκληματικής δράσης.
Η Βρετανία καλείται να απαντήσει με διπλωματική και οργανωτική επαγρύπνηση, όχι μόνο με μέσα επιβολής του νόμου, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε έναν αντίπαλο που δρα μεθοδικά και σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.