Αντισυνταγματικότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η Παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την πρόθεση της «Πλεύσης Ελευθερίας» να καταθέσει αίτημα για αντισυνταγματικότητα, επικαλούμενη την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει τρίμηνη αναστολή στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει επίσης την κράτηση των παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του ζητήματος.
Στην ομιλία της στην Ολομέλεια, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνιστούν μια θεσμοθέτηση του ρατσισμού και τονίζει την επικινδυνότητα που αυτές επιφέρουν στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τις ρυθμίσεις αυτές ως «ρυθμίσεις Όρμπαν» που αυτοεξαιρούν την Ελλάδα από το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελληνίδα πολιτικός περιέγραψε την κατάσταση ως «μια εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας σε καθεστώς ρατσιστικό» και προειδοποίησε ότι οι πρακτικές αυτές έχουν καταδικαστεί σε διεθνές επίπεδο.
«Το άσυλο αποτελεί το δικαίωμα των κατατρεγμένων και οι διακρίσεις συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ντροπή και θα τον συνοδεύει στην ιστορία.
Αναφερόμενη στην έννοια της εισβολής που έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το ποιος ακριβώς επιτίθεται, και τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποτυγχάνει να προστατεύσει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια. «Έχετε την ευθύνη να δώσετε απαντήσεις και να μην επιλέξετε το δρόμο της μισαλλοδοξίας», είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης απάντησε επικρίνοντας την κ. Κωνσταντοπούλου, αποκαλώντας την «πρόεδρο της Βουλής της Μόριας». Είναι απαραίτητο, κατά την άποψη του Υπουργού, να διατηρηθεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας και να δοθεί προσοχή στην ανάγκη προστασίας της χώρας.
Το διάλογο αυτό αναδεικνύει τη βαθιά ανησυχία που υπάρχει γύρω από τα δικαιώματα των μεταναστών και την ανάγκη για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι ρυθμίσεις που προτείνονται από τις κυβερνητικές αρχές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των διεθνών συμβάσεων.