Στρατηγική Συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Κίρ Στάρμερ και Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσαν σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της πυρηνικής αποτροπής, της αμυντικής συνεργασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, σηματοδοτεί μια ισχυρή στρατηγική σύγκλιση των δύο μοναδικών πυρηνικών δυνάμεων της Ευρώπης και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες.
Συντονισμός Πυρηνικών Αποτροπών
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία δρομολογούν έναν στρατηγικό συντονισμό της πυρηνικής τους αποτροπής. Παρά την διατήρηση της πλήρους ανεξαρτησίας των εθνικών τους πυρηνικών δυνάμεων, οι δύο χώρες θα συγχρονίσουν επιχειρησιακά σενάρια, περιπολίες υποβρυχίων καθώς και κοινές στρατηγικές αποτροπής. Ο Κίρ Στάρμερ τόνισε την ανάγκη για συνεργασία σε έναν «πιο απειλητικό κόσμο», αναφερόμενος στη σταδιακή αύξηση των γεωπολιτικών απειλών που αντιμετωπίζουν.
Ως αποτέλεσμα, ιδρύεται η Διμερής Επιτροπή Πυρηνικής Εποπτείας, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ντάουνινγκ Στριτ και του Ελιζέ, με στόχο την τακτική αξιολόγηση και τον σχεδιασμό κοινών σεναρίων αποτροπής.
Αμυντική Επιτάχυνση και Βιομηχανική Συνεργασία
Οι δύο ηγέτες διακήρυξαν και μια σειρά θεμελιωδών βημάτων για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Lancaster House 2.0, το Λονδίνο και το Παρίσι δεσμεύονται για την από κοινού παραγωγή νέας γενιάς πυραύλων ακριβείας, οι οποίοι θα είναι διάδοχοι των Storm Shadow/Scalp. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν επίσης στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών anti-drone και directed energy, εστιάζοντας στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Επιπλέον, θα συσταθεί μία μόνιμη κοινή επιχειρησιακή έδρα στο Παρίσι, με εναλλασσόμενο συντονισμό στο Λονδίνο, για τον σχεδιασμό αποστολών που αφορούν την υποστήριξη της Ουκρανίας, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και για μεταγενέστερους στόχους. Στρατιωτικά, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την αύξηση της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης σε 50.000 στρατιώτες από 30.000, ενσωματώνοντας ένα δόγμα ετοιμότητας και ταχείας ανάπτυξης που θα καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μεσόγειο.
Μεταναστευτική Πολιτική: Νέα Πρωτοβουλία
Ο τρίτος πυλώνας της συνάντησης αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο Κίρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε πιλοτικό σύστημα επανεισδοχής μεταναστών, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία θα δέχεται έως 50 παράτυπους μετανάστες την εβδομάδα που έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης. Αντιστοίχως, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ίσο αριθμό αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Γαλλία και πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης εισόδου.
Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης της συμφωνίας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία χρηματοδοτεί το 75% των μέτρων επιτήρησης των ακτών. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές.
Αντιδράσεις και Πολιτικές Κριτικές
Η ανακοινωθείσα συμφωνία έχει προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συντηρητικοί κύκλοι την χαρακτήρισαν ως «συμβολική» στο πλαίσιο της διαχείρισης των άνω των 20.000 αφίξεων μέσω μικρών σκαφών για το τρέχον έτος. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Reform UK, καταδίκασε τη συμφωνία ως «PR συμφωνία χωρίς αντίκρισμα», κατηγορώντας τον Στάρμερ ότι δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες προειδοποιούν για παραβιάσεις των διεθνών νόμων περί ασύλου.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η αναθέρμανση της βρετανογαλλικής σχέσης ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό δίπολο ισχύος, που θα έχει τόσο συμβολική όσο και λειτουργική σημασία για το μέλλον της κοινής άμυνας και των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη