Αθώωση δύο γυναικών για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την Μπριζίτ Μακρόν
Το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε σήμερα την αθώωση δύο γυναικών που κατηγορούνταν για τη διάδοση αναληθών πληροφοριών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες η Μπριζίτ Μακρόν, σύζυγος του προεδρεύοντος της Γαλλίας, είχε γεννηθεί άντρας. Αυτή η «ψευδής είδηση» είχε γίνει διάσημη διεθνώς, με ιδιαίτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Νατάσα Ρεΐ και η Αμαντίν Ρουά, οι οποίες είχαν κριθεί ένοχες στην πρώτη δίκη, απαλλάχθηκαν σήμερα για τα 18 άρθρα με τα οποία είχε προσφύγει εναντίον τους η Μπριζίτ Μακρόν καθώς και ο αδελφός της. Παρά ταύτα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι μόνο μια από τις παραγράφους, που αφορούσε «αρπαγή ανηλίκου», παραβίαζε τον νόμο περί Τύπου, αλλά αποφάσισε να τις αθωώσει και για αυτήν την κατηγορία, κρίνoντας ότι ενεργούσαν καλόπιστα.
Ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε την Μπριζίτ Μακρόν, Ζαν Ενοκί, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι πελάτες του δεν συμφωνούν με την απόφαση της δικαιοσύνης, τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ευθύνη από τους δράστες διάδοσης ψευδών πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Φρανσουά Ντανγκλεάν, ανέφερε ότι η Νατάσα Ρεΐ «καταδιώχθηκε και καταδικάστηκε, αλλά τελικά απαλλάχθηκε», απευθυνόμενος σε περίπου 30 υποστηρικτές της.
Στην αρχική δίκη, τον Σεπτέμβριο, οι δύο γυναίκες υπέστησαν ποινές 500 ευρώ με αναστολή, καθώς και υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης ύψους 8.000 ευρώ στην Μπριζίτ Μακρόν και 5.000 ευρώ στον αδελφό της, Ζαν-Μισέλ Τρονιέ. Η υπόθεση επικεντρώθηκε γύρω από μια κατασκευασμένη «είδηση» που είχε διαδοθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης από το 2017, έτος κατά το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας. Σύμφωνα με αυτή τη φήμη, η Μπριζίτ Μακρόν, του οποίου το πατρώνυμο είναι Τρονιέ, «δεν υπήρξε ποτέ», με τη διατύπωση ότι ο αδελφός της άλλαξε φύλλο.
Η διάδοση αυτής της φήμης πραγματοποιήθηκε το 2021 μέσω μιας «συνέντευξης» στο YouTube, όπου η Αμαντίν Ρουά, που αυτοαποκαλείται «μέντιουμ», ανέκρινε τη Νατάσα Ρεΐ για την «απάτη» που ισχυρίζονταν ότι είχε ανακαλύψει. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσίασαν φωτογραφίες της Μπριζίτ Μακρόν και της οικογένειάς της, ανέφεραν υποτιθέμενες χειρουργικές επεμβάσεις του Ζαν-Μισέλ Τρονιέ και υποστήριξαν ότι η Μπριζίτ δεν είναι η μητέρα των τριών παιδιών της, προσφέροντας προσωπικές πληροφορίες για τον αδελφό της.
Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το φαινόμενο των ψευδών πληροφοριών που πλήττουν πολλές γυναίκες πολιτικούς παγκοσμίως. Ως παραδείγματα, θύματα τέτοιων διαδόσεων έχουν υπάρξει η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η πρώην αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Ζασίντα Άρντερν, οι οποίες υποδεχθήκαν τη δημοσιότητα με την αντίκτυπο ψευδών ειδήσεων.