Ανατροπές στο Περού: Νόμος για Αμνηστία προκαλεί Αγανάκτηση
Στις ριζικές αντιδράσεις συγγενών θυμάτων του εμφυλίου πολέμου στο Περού, οι οποίοι την Πέμπτη χαρακτήρισαν το νέο νόμο που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο ως «παράνομο» και «άδικο». Το νομοθέτημα παρέχει γενική αμνηστία σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς που είτε αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις είτε είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που είχε διάρκεια από το 1980 έως το 2000.
Ο νόμος αυτός, ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί από την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, προσφέρει προστασία στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν μηνυθεί ή είχαν εκδοθεί εις βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτά τα άτομα είναι υπεύθυνα για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των οργανώσεων Φωτεινό Μονοπάτι (SL) και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (MRTA), που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 70.000 άτομα.
Οι οικογένειες των θυμάτων εκφράζουν «πολλή αγανάκτηση, οδύνη και οργή» για την απόφαση που ελήφθη από τους κοινοβουλευτικούς. Η Χισέλα Ορτίς, μια από τις φωνές των διαμαρτυρίων, περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι είναι «άδικο και απάνθρωπο» να απονέμεται χάρη σε όσους παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια υπογράμμισε τη δέσμευσή της να αντιταχθεί σε αυτόν τον νόμο, κάνοντας αναφορά στην προσωπική της τραγωδία, καθώς ο αδελφός της απήχθη και δολοφονήθηκε από στρατιωτική ομάδα το 1992.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντιέγκο Γκαρσία Σαγιάν, δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου μέσω νομικών διαδικασιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που εγκρίθηκε είναι άνευ προηγουμένου» στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής και παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και το Σύνταγμα.
Περίπου 900 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών, αναμένονται να επωφεληθούν από αυτή τη νομοθεσία, η οποία κατατέθηκε από τον Φερνάντο Ροσπιλιόσι, μέλος του δεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη (FP) και γιο της Κέικο Φουχιμόρι, πρώην προεδρίας που έχει επίσης καταδικαστεί για εγκλήματα.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Αύγουστο του 2024 υιοθετήθηκε νόμος για την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από το 2002, ο οποίος επίσης προστατεύει τον πρώην πρόεδρο Φουχιμόρι και περίπου 600 στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν κατηγορίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την επιτροπή αλήθειας και συμφιλίωσης, οι μυστικοί τάφοι που σχετίζονται με την εμφύλια σύρραξη στο Περού ξεπερνούν τους 4.000, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δικαίωση και αναγνώριση των θυμάτων.