Μέτρα κατά των Μεταναστευτικών Ροών και Πολιτικές Αντιδράσεις
Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι οι δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, υιοθετώντας μια σειρά από σκληρά μέτρα με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης των διακινητών.
Παράλληλα, υλοποιείται επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, η οποία δέχεται τον κύριο όγκο μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Μέχρι στιγμής, 526 μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο Λαύριο από σκάφος που εντοπίστηκε νοτίως της Γαύδου. Επιπλέον, 240 άτομα έχουν μεταφερθεί στη δομή της Μαλακάσας, εκ των οποίων οι 100 έχουν ως τελικό προορισμό τα Διαβατά. Την Πέμπτη, σημειώθηκε νέα ευρεία επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, όπου 507 άτομα εντοπίστηκαν σε σκάφος και οι 8 διακινητές τους συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι υποψήφιοι για άσυλο ενημερώνονται ότι η επεξεργασία του αιτήματός τους έχει ανασταλεί, αναφέροντας το νέο νομικό πλαίσιο.
Μέσα σε αυτό το αυστηρό περιβάλλον, 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα. Στην Αγυιά Χανίων, η προσωρινή δομή φιλοξενίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την καθημερινή αφθονία αφίξεων, οι οποίες περιλαμβάνουν 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά. Ως τώρα, έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις διακινητών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι ενήμερη για την κατάσταση και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για πολίτες προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική.
Νέο Δόγμα με Τρίμηνη Αναστολή και Κράτηση
Η υποβολή τροπολογίας για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την υποχρεωτική κράτηση των παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από μια δέσμη αυστηρών μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων
- Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παραμένουν στην Ελλάδα μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε στη Βουλή ότι: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα για τους λαθρομετανάστες θα είναι φυλακή ή έξοδος». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, ενώ το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα». Οι δηλώσεις του αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θεωρούνται αποτρεπτικά και όχι τιμωρητικά, και ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να γίνει πύλη για παράνομη είσοδο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, ζητείται να αποχωρήσει ή θα φυλακιστεί».
Πολιτικές Αντιδράσεις για την Τροπολογία
Η νέα τροπολογία έχει επιφέρει ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Δεν είναι αντικίνητρο η παραβίαση διεθνών συμβάσεων», τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων. Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για την τρέχουσα κρίση και γνώρισε επικίνδυνες τακτικές αποπροσανατολισμού, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «επαίσχυντη τροπολογία».
Η Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε τη ρύθμιση «επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε: «Θα πήγαινα να βουλιάξω τα δουλεμπορικά – χωρίς ανθρώπους».Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση».
Παρέμβαση έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και καταλήγοντας ότι υπήρξε υπερβολική επιτάχυνση στις διαδικασίες.
Διπλωματικές Πρωτοβουλίες για τη Λιβύη
Στο περιθώριο των διεθνών διασκέψεων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τους Πρωθυπουργούς Ιταλίας και Μάλτας. Οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν να επανενεργοποιήσουν την «Ομάδα Ευρώπη», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης.