Μπλόκο στις μεταναστευτικές ροές με δέσμη αυστηρών μέτρων
Η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, υιοθετώντας μια σειρά αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή των διακινητών. Στη Βουλή ψηφίζεται σήμερα μια τροπολογία που προβλέπει την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την πλήρη κλειστότητα της Ελλάδας στις παράτυπες εισροές και την απόφαση της κυβέρνησης να στοιχειοθετήσει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε υβριδικές απειλές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέτειναν έντονες αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ρατσιστική και ανθρωπιστικά απαράδεκτη. Τα κόμματα, πλην τηςΕλληνικής Λύσης, κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Η Κομμουνιστική Κόμμα επισημαίνει ότι σε περίπτωση μη απόσυρσης της ρύθμισης θα προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία.
Η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας με την έναρξη του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει “παρών”, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι οι λύσεις που προτείνονται είναι ανεπαρκείς.
Αντίθετα, η Νίκη υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα. Η κυβερνητική πολιτική αναζητά συμμάχους, και η Ελληνική Λύση διατυπώνει την επιθυμία για ακόμα πιο αυστηρές διατάξεις.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, που δέχεται τον κύριο όγκο των αφίξεων από τη Βόρεια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό, 526 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λαύριο από σκάφος που εντοπίστηκε νότια της Γαύδου, ενώ 240 μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα, 100 εκ των οποίων έχουν προορισμό τα Διαβατά. Την Πέμπτη, σημειώθηκε νέα ευρεία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη νότια Γαύδο, όπου 507 άτομα εντοπίστηκαν σε σκάφος και οι 8 διακινητές τους συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, όσοι υποβάλουν αίτημα ασύλου ενημερώνονται για την αναστολή της επεξεργασίας του, βάσει του νέου πλαισίου που έχει εφαρμοστεί. Στη Μαλακάσα έχουν μεταφερθεί 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Αγυιά Χανίων, η προσωρινή δομή φιλοξενίας ασφυκτιά υπό το βάρος των όσων καταφθάνουν καθημερινά. Μεταξύ των νεοαφιχθέντων, συμπεριλαμβάνονται 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις διακινητών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβεβαιώσει πως είναι ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για πολίτες προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική.
Δημιουργία αυστηρών ρυθμίσεων για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών
Η προτεινόμενη τροπολογία για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και οι υποχρεωτικές κρατήσεις παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύονται από μια σειρά αυστηρών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων
- Ποινές φυλάκισης έως 5 ετών για τη διαμονή παράνομων μεταναστών μετά την απόρριψη αιτήματος ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι: «Ο νέος δρόμος για τους λαθρομετανάστες θα είναι είτε η φυλακή είτε η έξοδος». Ανέφερε επίσης ότι το 52% των αφίξεων είναι πρόσφυγες, ενώ το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα ποικιλοτρόπως, εκβιάζοντας τη χώρα να παραμείνει. Σημείωσε πως τα μέτρα δεν αποσκοπούν σε τιμωρία, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή και ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη παράνομης εισόδου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ως απόδοση επισήμανε πως: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και διακυβερνητικές εκπροσωπήσεις
Η τροπολογία προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η παραβίαση διεθνών συμβάσεων δεν μπορεί να υπάρξει ως αντικίνητρο. Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προετοιμάσει σωστά τη χώρα για τη νέα κρίση. Το ΚΚΕ αποκαλεί την τροπολογία «επαίσχυντη», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει ότι συνιστά μια «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση».
Η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου απαιτεί ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, εκτιμώντας ότι η παραπομπή στο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ παίζει κρίσιμο ρόλο για την ισχύ του κράτους δικαίου. Η κυβερνητική απάντηση αντετεινόταν ότι η ρύθμιση είναι απολύτως σύννομη και δεν ενεργοποιεί το άρθρο 15.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τη Λιβύη
Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα. Οι ηγέτες αποφάσισαν την επανενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη» ώστε να ενισχυθούν οι συνεργασίες με την Λιβύη και να προληφθεί η επιδείνωση της κρίσης.