Αυστηρά μέτρα για το μεταναστευτικό από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προβαίνει σε μια αποφασιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ανακοινώνοντας μια σειρά αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των διακινητών. Σήμερα, συζητείται στην Βουλή η τροπολογία που σχετίζεται με την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για άτομα που προέρχονται από μεταναστευτικές ροές μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η τροπολογία αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την κρίνουν ως ρατσιστική και απάνθρωπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός της Ελληνικής Λύσης έχουν καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη. Σύμφωνα με δήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, η αντίσταση θα κλιμακωθεί με ονομαστική ψηφοφορία εάν η διάταξη δεν αποσυρθεί.
Η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προγραμματίζουν να καταθέσουν επίσης αίτημα αντισυνταγματικότητας με την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι τα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ η Νίκη τα χαρακτηρίζει ως «πρόχειρα» και αναποτελεσματικά. Παρά τις διαφωνίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει και υποστήριξη από την Ελληνική Λύση, η οποία ζητά μάλιστα ακόμη αυστηρότερα μέτρα.
Επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης
Επιχειρείται μια οργανωμένη επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, η οποία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων από τη Βόρεια Αφρική. Ήδη έχουν μεταφερθεί 526 μετανάστες στο Λαύριο από σκάφος που εντοπίστηκε νότια της Γαύδου και 240 μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας, εκ των οποίων οι 100 έχουν τελικό προορισμό τα Διαβατά. Μάλιστα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση διάσωσης νότια της Γαύδου, όπου 507 άτομα εντοπίστηκαν σε σκάφος και οι 8 διακινητές τους συνελήφθησαν.
Το Λιμενικό Σώμα ενημερώνει ότι οι αιτούντες άσυλο ενημερώνονται για την αναστολή της επεξεργασίας των αιτημάτων τους βάσει της νέας ρύθμισης. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Μαλακάσα έχουν μεταφερθεί 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ η δομή φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις λόγω των συνεχών αφίξεων.
Νέο δόγμα αποτροπής και αυστηρές ρυθμίσεις
Η τροπολογία αυτή περιλαμβάνει τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές. Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι «Ο δρόμος από εδώ και πέρα για τους λαθρομετανάστες θα είναι είτε φυλακή είτε έξοδος» και επιπλέον, δήλωσε ότι το 52% των εισερχομένων είναι πρόσφυγες, ενώ το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα, ασκώντας πίεση στη χώρα.
Αντίθετα, η αντιπολίτευση καταδικάζει την προτεινόμενη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι αυτή συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παραβίαση διεθνών συμβάσεων δεν μπορεί να είναι διέξοδος. Άλλοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλαν τον Πρωθυπουργό για έλλειψη προετοιμασίας της χώρας για την επερχόμενη κρίση, ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία ως «επαίσχυντη». Οι πολιτικές διαφωνίες οξύνονται και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστούν.
Διεθνής συνεργασία για τη Λιβύη
Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τις Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Μάλτας. Οι ηγέτες αποφάσισαν την επανενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη», για να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Λιβύη και να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης. Αυτή η συνεργασία έχει στόχο να αυξήσει τις ελπίδες σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.