Στρατηγική Περιορισμού των Μεταναστευτικών Ροών στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρά σε αυστηρά μέτρα με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης των διακινητών. Σήμερα, στη Βουλή, ψηφίζεται τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως ρατσιστική και απάνθρωπη. Η σύσσωμη αντιπολίτευση, εκτός από την Ελληνική Λύση, έχει καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία εάν αυτή δεν αποσυρθεί. Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Πλεύση Ελευθερίας, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναμένονταν να καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας με την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο.
Η Πλεύση Ελευθερίας υπέβαλε το αίτημα αυτό, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «νομοθέτηση των pushbacks» και αποκαλώντας την «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας». Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπεβλήθη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου απορρίφθηκε τελικά από την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εκτόξευσε σφοδρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, υποστηρίζοντας ότι «θέλει νεκρούς στα σύνορα» και χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «αντισυνταγματική», «ρατσιστική» και «ανατριχιαστική». Παρά τις αντιδράσεις, το αίτημα για την αντισυνταγματικότητα υπερψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε, με αποτέλεσμα την απόρριψή του.
Ο υπουργός δήλωσε ότι «ο δρόμος από εδώ και πέρα για τους λαθρομετανάστες θα είναι φυλακή ή έξοδος». Επισήμανε ότι το 52% των αφίξεων αποτελείται από πρόσφυγες, ενώ το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και απειλεί τη χώρα να παραμείνει. Ο κ. Πλεύρης δήλωσε επίσης ότι οι νέες ρυθμίσεις βασίζονται σε μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πολωνία.
Σαρωτικά Μέτρα για την Αντιμετώπιση Μεταναστευτικού Ζητήματος
Η τροπολογία περιλαμβάνει μια δράση εξαιρετικά αυστηρών μέτρων, όπως:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
- Μείωση επιδομάτων για τους πρόσφυγες
- Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παρέμειναν στη χώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου
Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι τα μέτρα αποσκοπούν όχι μόνο στην αποτροπή της προσέλευσης λαθρομεταναστών, αλλά και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη αποτελεί μια «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προειδοποιώντας για τις συνέπειες αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Καταγγελίες και Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Η τροπολογία έχει προκαλέσει τις πιο έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι «η παραβίαση διεθνών συμβάσεων δεν μπορεί να είναι αντικίνητρο», ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε τις κυβερνητικές κινήσεις ως επικίνδυνες και μη προετοιμασμένες για την τρέχουσα κρίση. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την τροπολογία ως «επαίσχυντη», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «αντιδημοκρατική μετάπτωση». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαίτησε την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου.
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αποσυμφόρησης της Κρήτης, όπου καταφθάνει ο κύριος όγκος των αφίξεων. Οι αρχές έχουν ήδη μεταφέρει 526 μετανάστες και 240 μετανάστες από τη Γαύδο σε κλειστές δομές, καθώς οι ροές συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα, και η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές γίνεται όλο και πιο πιεστική, με πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά μεταξύ των πρόσφατα αφιχθέντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικές με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει την τρίμηνη αναστολή των αιτημάτων ασύλου περίπου για πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική.