Δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών
Η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, προχωρώντας σε μια δέσμη σκληρών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή της δράσης διακινητών. Σήμερα, στη Βουλή, ψηφίζεται τροπολογία που προβλέπει την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για τους αιτούντες που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέτειναν σφοδρές αντιδράσεις, καταγγέλλοντας την τροπολογία ως ρατσιστική, απάνθρωπη και αντιθεσμική. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από την Ελληνική Λύση, κάλεσαν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροπολογία, προαναγγέλλοντας μάλιστα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωής Κωνσταντοπούλου, προγραμματίζουν να καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας μόλις αρχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο.
Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας χαρακτήρισε την τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη ως «νομοθέτηση των pushbacks» και την αποκάλεσε «εφιαλτική μετάπτωση της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, αν και η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Ζωής Κωνσταντοπούλου συζητήθηκε εν μέσω έντασης, τελικά απορρίφθηκε.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του Θ. Πλεύρη, κατηγορώντας τον ότι «θέλει νεκρούς στα σύνορα», χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «αντισυνταγματική» και «ρατσιστική». Επιπλέον, έκανε λόγο για «μετάπτωση σε ολοκληρωτικό καθεστώς». Στην ψηφοφορία για την πρόταση αντισυνταγματικότητας υπερψήφισαν όλοι οι αντιπολιτευόμενοι, με μόνη εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία.
Η ψήφος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι «παρών», καθώς ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η Νίκη θεωρεί την τροπολογία πρόχειρη, επισημαίνοντας ότι δεν προσφέρει λύσεις για το μέλλον. Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση διαμαρτύρεται ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι ακόμη αυστηρότερα.
Η αντίκτυπος των μέτρων
Η κύρια τροπολογία που κατατίθεται περιλαμβάνει την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές. Αυτό συνοδεύεται από πολύ αυστηρά μέτρα, όπως:
- Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη.
- Μείωση επιδομάτων.
- Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παραμένουν στη χώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι «ο δρόμος από εδώ και πέρα για τους λαθρομετανάστες θα είναι φυλακή ή έξοδος», επισημαίνοντας ότι το 52% των εν λόγω ατόμων είναι πρόσφυγες ενώ το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να παραμείνει. Πρέπει να τονιστεί ότι η νέα ρύθμιση προσανατολίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020, με παρόμοιες πολιτικές να εφαρμόζονται επίσης στην Ισπανία και την Πολωνία. Ο υπουργός επισήμανε επίσης τη μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη, την οποία χαρακτήρισε ως «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η αντίκτυπος της τροπολογίας έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις:
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι «η παραβίαση διεθνών συμβάσεων δεν είναι αντικίνητρο».
- Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τη χώρα για τη νέα κρίση, επιχειρώντας επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».
- Το ΚΚΕ μιλάει για «επαίσχυντη τροπολογία», ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου την χαρακτηρίζει «επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα».
- Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι θα υποστήριζε την τροπολογία αν είναι σύμφωνη με την πολιτική της Ελληνικής Λύσης.
- Η Ζωής Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση», τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
- Ο Δημήτρης Νατσιός προειδοποίησε ότι «το μεταναστευτικό έχει ήδη γίνει ο εφιάλτης σας».
Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση του ζητήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, επισημαίνοντας τη σημασία της δικαιοσύνης στο κράτος δικαίου.
Αξιοσημείωτο είναι πως, τη στιγμή που ισχύουν όλα αυτά, η Ελλάδα πραγματοποιεί επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, η οποία δέχεται τον κύριο όγκο αφίξεων από τη Βόρεια Αφρική. Έχουν μεταφερθεί πρώτοι 526 μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών αποκάλυψαν τον εντοπισμό 507 ατόμων σε σκυλί και τη σύλληψη των 8 διακινητών τους. Όλοι όσοι δηλώνουν αίτημα ασύλου ενημερώνονται πλέον για την αναστολή της επεξεργασίας του, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.
Η κατάσταση είναι αρκετά διαρκώς εξελισσόμενη, καθώς έως τώρα 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα, ενώ η προσωρινή δομή φιλοξενίας στην Αγιά Χανίων φέρει σημαντική πίεση λόγω των συνεχών αφίξεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και είναι ενήμερη για τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της τρίμηνης αναστολής εξέτασης αιτημάτων ασύλου για τελευταίες κατηγορίες προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική.