Υποστήριξη της Κυβέρνησης προς τα Δημόσια Πανεπιστήμια
Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης προς το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αναγνωρίζοντας το ως θεμέλιο λίθο της προόδου, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής. Κατά τη διάρκεια της 109ης Συνόδου των Πρυτάνεων, η Υπουργός παρουσίασε τις βασικές πτυχές του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Επιπλέον, κατέγραψε τις παρατηρήσεις των Πρυτανικών Αρχών για ορισμένες διατάξεις, τις οποίες υποσχέθηκε να εξετάσει προσεκτικά, καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Στρατηγική Στήριξης και Κεντρικές Αξίες
«Καθαροί κανόνες – Καθαρές ευθύνες. Το όραμά μας για ένα αυτόνομο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό δημόσιο πανεπιστήμιο βασίζεται στην κοινή συνεργασία», τόνισε η κ. Ζαχαράκη. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε σημαντικές προτεραιότητες στις οποίες το Υπουργείο Παιδείας συμβάλλει ήδη, όπως:
- Η κατοχύρωση ενός ασφαλούς και ποιοτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
- Η ανάγκη για αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
- Η χρηματοδοτική στήριξη των ερευνητικών υποδομών και της καινοτομίας, καθώς και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
- Η προώθηση της διεθνοποίησης μέσω στρατηγικών συνεργασιών και αγγλόφωνων προγραμμάτων.
- Η βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητας μέσω αναβαθμίσεων στις εστίες και τις υποδομές σίτισης.
Η Υπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να στηρίζει εντατικά τα ελληνικά πανεπιστήμια, μέσω στρατηγικών επενδύσεων και ανοιχτού διαλόγου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και της προσφοράς τους στην κοινωνία.
Αύξηση Χρηματοδότησης και Στήριξη Φοιτητών
Από το 2019 μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση έχει αυξηθεί κατά 28%, ξεπερνώντας τα 130 εκ. ευρώ για τα τακτικά κονδύλια. Παράλληλα, η στήριξη της φοιτητικής στέγης έχει διπλασιαστεί, με επιδότηση που ανέρχεται σε 87 εκ. ευρώ. Έχουν διατεθεί επιπλέον, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 590 εκ. ευρώ για υποδομές, ενώ το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εγκρίνει σημαντικά ποσά που προορίζονται για εξοπλισμό και καινοτομία.
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι για την περίοδο 2021-2025, η χρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη τον δημόσιο πανεπιστήμιο μέσω καινοτόμων δράσεων.
Ασφάλεια και Προστασία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια και την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Υπουργός παρουσίασε τους έξι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει σχεδιαστεί για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ασφάλεια στους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας. Με ενισχυμένες πειθαρχικές διαδικασίες και σύγχρονες τεχνολογίες, στοχεύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μάθηση και την καινοτομία.
Επιπλέον, οι Πρυτανικές Αρχές καλούνται να καταθέσουν σχέδια ασφαλείας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη διαχείριση των φοιτητών, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες και ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη.
Διεθνοποίηση και Στρατηγικές Συνεργασίας
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυβέρνησης, επισημάνθηκε η προώθηση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων και η εκπαιδευτική υποστήριξη ερευνητών και επισκεπτών καθηγητών. Το Υπουργείο επενδύει σε προγράμματα όπως τα Βιομηχανικά Διδακτορικά και τις Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας, φέρνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο πιο κοντά στην αγορά εργασίας.
Συνολικά, το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί στενά με τις Πρυτανικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού πανεπιστημίου και την προώθηση της αριστείας, της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης. Η Υπουργός, αναφερόμενη στη συμμετοχή των Πρυτάνεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου, δήλωσε ότι «η αποστολή σας είναι κρίσιμη σε μια εποχή που η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα στην εκπαίδευση και την καινοτομία». Ενότητας και συνεργασίας ήταν το κεντρικό μήνυμα που στέλνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.