Μια Ιστορική Στιγμή στον Κουρδικό Αγώνα
Τριάντα μαχητές του ΡΚΚ – 15 γυναίκες και 15 άντρες – πραγματοποίησαν μια συμβολική τελετή καταστροφής των όπλων τους στο Βόρειο Ιράκ την Παρασκευή. Αυτή η εξέλιξη συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, σημειώνοντας σταδιακά την τερματισμένη 41χρονων αιματηρών συγκρούσεων.
Η τελετή της παράδοσης των όπλων έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια, μια περιοχή ελεγχόμενη από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στις παρυφές του όρους Καντίλ, όπου βρίσκεται η κεντρική βάση των δυνάμεων του ΡΚΚ.
Η διαδικασία αφοπλισμού που εγκαινιάστηκε, αναμένεται να διαρκέσει από δύο έως πέντε μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Τουρκίας. Τα όπλα που παραδόθηκαν τοποθετήθηκαν σε ένα ειδικά προετοιμασμένο καζάνι και κατόπιν παραδόθηκαν στις φλόγες για την καταστροφή τους.
Στη διάρκεια της τελετής, η Μπεσέ Χοζάτ, επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του ΡΚΚ, απηύθυνε μια σύντομη ομιλία δηλώνοντας: «Ήρθαμε εδώ ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του ηγέτη μας Άπο, για να καθορίσουμε τη στάση μας. Αντιμετωπίσαμε την άρνηση και την εξαφάνιση της κουρδικής ταυτότητας και κάνουμε αυτό το βήμα με το κάλεσμα του ηγέτη μας». Η οργανωτική δομή του ΡΚΚ είχε και μία ηγετική παρέμβαση από τον Άπο, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση για αφοπλισμό νωρίτερα φέτος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παραβρέθηκαν όχι μόνο μέλη του ΡΚΚ, αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοικούμενης κουρδικής κυβέρνησης, τουρκικοί αξιωματούχοι και στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM), οι οποίοι προηγουμένως είχαν διαμεσολαβήσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ. Δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης έδωσαν το παρόν, ωστόσο η είσοδος μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου απαγορεύθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής.
Αντίκτυποι της Τελετής στην Πολιτική Σκηνή
Η Άγκυρα αντέδρασε θετικά σε αυτή την τελετή, θεωρώντας την «σημείο καμπής δίχως επιστροφή» σε ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία. Η κατάθεση των όπλων από το ΡΚΚ στη Σουλεϊμανίγια είναι σημαντική και συμβολίζει τη τρίτη φάση της διαδικασίας αφοπλισμού και αυτοδιάλυσης της οργάνωσης, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, τόνισε ότι η διαδικασία διάλυσης όλων των παραρτημάτων του ΡΚΚ πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, “πετυχαίνοντας έτσι τον στόχο μας για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα σχετικά με αυτήν τη διαδικασία, την οποία η Άγκυρα έχει ονομάσει «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», ενώ το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τον περασμένο Μάιο είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυση της οργάνωσης, ευθυγραμμισμένο με την έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη.
Η τωρινή κατάσταση υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης των παγκόσμιων και περιφερειακών απειλών, όπως επισήμανε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνεργάτης του Ερντογάν, αναγνωρίζοντας ότι «ζουν ημέρες εξαιρετικής σημασίας για την Τουρκία και την περιοχή μας». Η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από τη συνέχιση του διαλόγου και την ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή.
Αυτή η τελετή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον κουρδικό αγώνα, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλαγές και εξελίξεις στη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής.