Οι Προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υλοποίηση του Συστήματος F-35
Μια νέα έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ηνωμένου Βασιλείου (National Audit Office – NAO) αποκαλύπτει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λονδίνο στη διαχείριση και την αξιοποίηση του υπερσύγχρονου στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η έκθεση τονίζει τα όρια των φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της χώρας.
Καθυστερήσεις και Περιορισμένες Δυνατότητες
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραλάβει 38 μαχητικά F-35B, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση σε αεροπλανοφόρα, οι πλήρεις επιχειρησιακές ικανότητες τους καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια. Η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα αναμένεται να επιτευχθεί προς τα τέλη του 2025.
Ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία από την έκθεση περιλαμβάνουν:
- Μόλις το 33% των αεροσκαφών θεωρούνται πλήρως διαθέσιμα για επιχειρήσεις, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τέτοιου είδους τεχνολογία αιχμής.
- Σημαντικές ελλείψεις σε πιλότους και μηχανικούς αναμένεται να ομαλοποιηθούν μέχρι το 2028.
- Επείγουσες ενσωματώσεις κρίσιμων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι Meteor και SPEAR-3, έχουν μετατεθεί για τη δεκαετία του 2030.
- Το συνολικό κόστος ζωής του προγράμματος μέχρι το 2069 υπολογίζεται σε 71 δισεκατομμύρια λίρες, σημαντικά υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Οι Αιτίες των Προβλημάτων
Η καθυστέρηση στην επίτευξη της πλήρους επιχειρησιακής δυναμικότητας του F-35 δεν οφείλεται στα ίδια τα αεροσκάφη, τα οποία παραμένουν από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως. Αντίθετα, οι προκλήσεις προκύπτουν από ένα σύνολο παραγόντων που περιλαμβάνουν:
- Έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού,
- Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση απαραίτητων υποδομών υποστήριξης,
- Αργή ενσωμάτωση ειδικών οπλικών συστημάτων,
- Εξάρτηση από τη βιομηχανία των ΗΠΑ για κρίσιμα συστήματα.
Η Διέξοδος των Άλλων Χωρών
Παρά τις δυσκολίες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιταλία και η Νορβηγία, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα F-35, παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Η Ιταλία έχει ήδη παραλάβει πάνω από 40 αεροσκάφη F-35A και F-35B και διαθέτει μονάδα τελικής συναρμολόγησης στο Cameri, εξασφαλίζοντας αυτονομία σε κρίσιμα υποστηρικτικά συστήματα, όπως τα Mission Data Files. Από την άλλη, η Νορβηγία έχει ολοκληρώσει την παραλαβή 52 F-35A και έχει γίνει η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε επιτυχώς τους πυραύλους Joint Strike Missile (JSM), αποκτώντας έτσι ανώτερη στρατηγική δυνατότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας.
Αυτές οι χώρες έχουν στρατηγικά επενδύσει σε εγχώρια τεχνογνωσία και υποδομές, επιτυγχάνοντας υψηλότερη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και αποδοτικότητα σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της, παραμένει εκτός του προγράμματος F-35 λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να την αποκλείσουν, εξαιτίας της αγοράς ρωσικών S-400.