Αποσυμφόρηση Μεταναστευτικών Ροών στην Κρήτη
Το σχέδιο αποσυμφόρησης από τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται επιχειρήσεις κατά των διακινητών.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο, 8 άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των 515 μεταναστών που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη. Στα Χανιά, από τους 860 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, 18 άτομα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της διακίνησης.
Μέχρι την επόμενη Τετάρτη, αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί περίπου 800 μετανάστες από την Αφρική με πλοία της γραμμής. Οι 94 από αυτούς θα κατευθυνθούν προς τον Πειραιά, ενώ την επόμενη ημέρα (Σάββατο 12/7) θα επιβιβαστούν άλλοι 12. Χθες, 515 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Λαύριο και 240 από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του έτους, έχουν φτάσει στην Κρήτη 9.500 άτομα από την Λιβύη, με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν αυξηθεί κατά 350% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η αλλαγή του καιρού φαίνεται να επηρεάζει τις νέες αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη, δημιουργώντας μια προσωρινή «ανακοπή» στις ροές.
Σύσκεψη για τη Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών
Μια σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων του νησιού, όπου συζητήθηκαν ζητήματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τον αποσυμφορητικό σχεδιασμό, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ένα σύνολο μέτρων αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής, με στόχο την προστασία των τοπικών κοινωνιών και τον πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται, να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστεί η φύση της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης που εξετάζεται στην Κρήτη, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν μιλάμε για μια φυλακή, όπως ακούγεται».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, προσέθεσε ότι «η επίθεση στο νησί μας είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και όποιες δομές κι αν δημιουργήσουμε, η πολιτική αυτή θα είναι αδιέξοδη αν δεν πατάξουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, που βρίσκεται απέναντι από το Τομπρούκ». Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε η τοποθεσία για την κατασκευή της δομής, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον.
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Ευτυχία Πενταράκη