Κυρώσεις στην Κούβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντείνει την πίεση προς την Κούβα, ανακοινώνοντας χθες την επιβολή πρωτοφανούς σειράς κυρώσεων κατά του προέδρου της κομμουνιστικής κυβέρνησης, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ημέρα που συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τις ιστορικές διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για τον ρόλο του Ντίας-Κανέλ στη σκληρή καταστολή που υφίσταται ο λαός της Κούβας. Ο υπουργός τόνισε ότι ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος και των κρατικών υποθέσεων θα υποστεί περιορισμούς στην πρόσβαση σε θεωρήσεις διαβατηρίου.
Η Επέτειος των Διαδηλώσεων
Tη 11η Ιουλίου 2021, χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας περισσότερες ελευθερίες και καλύτερες συνθήκες ζωής. Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πιο εκτενείς που έχουν καταγραφεί από τη επανάσταση του 1959, με τον Φιντέλ Κάστρο στην ηγεσία. Δυστυχώς, αυτές οι κινητοποιήσεις συνοδεύτηκαν από θάνατο, πολλούς τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.
Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος έχει αναλάβει την προεδρία από το 2019, σε διάγγελμα του από την κρατική τηλεόραση, ανέφερε «διαταγή μάχης» στους υποστηρικτές της κυβέρνησης, καλώντας τους να βγουν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές.
Αντίκτυποι και Αντιδράσεις
Η Ουάσιγκτον είχε καταδικάσει εξαρχής τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων και τις δίκες των διαδηλωτών, με πολλούς από αυτούς να έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και τα 25 χρόνια. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, γεγονός που αύξησε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο που στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτικής μέγιστης πίεσης σε βάρος της Κούβας, η οποία είναι ήδη υπό οικονομικό εμπάργκο από το 1962. Στην πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνεται ότι η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό και τους πολιτικούς κρατούμενους.
Κυρώσεις και Επιπτώσεις
Μαζί με τον Ντίας-Κανέλ, κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον υπουργό Άμυνας Άλβαρο Λόπες Μιέρα και τον υπουργό Εσωτερικών Λάσαρο Αλβέρτο Άλβαρες Κάσας, ενώ πολλοί άλλοι αξιωματούχοι του δικαστικού συστήματος και των φυλακών ενδέχεται επίσης να υποστούν περιορισμούς. Αυτές οι κυρώσεις αποσκοπούν να ασκήσουν πίεση για την αποφυλάκιση των διαδηλωτών και την τερματισμό των κακοποιήσεων.
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι 700 άτομα παραμένουν φυλακισμένα για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις του 2021, αν και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ 360 και 420. Ανάμεσα σε αυτούς, κάποιες πρόσφατα απελευθερώθηκαν, ενώ άλλοι αποφυλακίστηκαν κατόπιν συμφωνιών που διαπραγματεύτηκαν με την παρέμβαση του Βατικανού.
Ο Μάρκο Ρούμπιο προχώρησε σε καταγγελία για τη σκληρή μεταχείριση του Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, ενός γνωστού αντικαθεστωτικού, προσάπτοντας στις αρχές της Κούβας την υποβολή του σε βασανιστήρια. Η οικογένεια του Φερέρ, που βρίσκεται στο εξωτερικό, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του, αναφέροντας ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία για τον ίδιο.
Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την προσθήκη ενός νέου κρατικού ξενοδοχείου στην Αβάνα σε μαύρη λίστα, προκειμένου να αποτραπεί η χρηματοδότηση του κουβανικού καθεστώτος με αμερικανικά δολάρια. Η αντίδραση από την κουβανική πλευρά ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να λυγίσουν τη βούληση του κουβανικού λαού, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν.