Γουατεμάλα: Ανθρωποφαγία μετά από σεισμούς
Ένα εξοργισμένο πλήθος στη Γουατεμάλα πήρε το νόμο στα χέρια του, ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου πέντε άνδρες που κατηγορήθηκαν για κλοπές σε σπίτια κατοίκων, μετά από μια σειρά φονικών σεισμών που έπληξαν την περιοχή. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη το βράδυ στην Σάντα Μαρία δε Χεσούς, μια κοινότητα που υπέστη τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τους σεισμούς, ο ισχυρότερος από τους οποίους είχε μέγεθος 5,7 βαθμών.
Η ενεργοποίηση των σεισμών ήταν καταστροφική την Τρίτη, με τις αρχές να ανακοινώνουν συνολικά επτά θανάτους και σοβαρές καταστροφές. Οι κάτοικοι της Σάντα Μαρία δε Χεσούς, που σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν στη φυλή των Μάγια, είδαν να καταστρέφονται τα σπίτια τους, αναγκάζοντάς τους να βρουν καταφύγιο σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή σε σπίτια φίλων και συγγενών.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σέσαρ Ματέο, «οι κάτοικοι συνέλαβαν πέντε ανθρώπους που ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, λιντσαρίστηκαν λόγω κατηγοριών για κλοπές». Αυτοί οι άνδρες θεωρήθηκε ότι εισέβαλαν σε σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν έξω λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν μία από τις σκηνές της κρίσης, στην οποία φαίνεται ένας άνδρας να δέχεται σφοδρό ξυλοδαρμό από μέλη της τοπικής κοινότητας, ενώ άλλοι περιχύνουν καύσιμο πάνω του και βάζουν φωτιά. Η θέση αυτή υποδεικνύει μια αυξανόμενη κουλτούρα αυτοδικίας, η οποία είναι ενδεικτική της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα.
Η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στην περιοχή μετά το φονικό λιντσάρισμα, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία των πολιτών. Οι κάτοικοι της πόλης, που αριθμούν περίπου 27.000 κατοίκους, διατείνονται ότι η αίσθηση ατιμωρησίας όσων εγκληματούν έχει εντείνει την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Η Γουατεμάλα είναι γνωστή για συχνές περιπτώσεις λιντσαρίσματος, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι από το 2008 μέχρι το 2020, τουλάχιστον 361 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.396 τραυματίστηκαν λόγω αυτοδικίας. Οι κάτοικοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή τους.
Μετά από την καταστροφή, η κυβέρνηση του προεδρεύοντος Μπερνάρντο Αρέβαλο άρχισε να αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος, ενώ οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί σε πολλές περιοχές λόγω κατολισθήσεων. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων.