Επιστροφή Σαρκοφάγου 2.000 Ετών στην Αίγυπτο από το Βέλγιο
Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα την επιστροφή μιας σαρκοφάγου ηλικίας 2.000 ετών στην Αίγυπτο, η οποία είχε κατασχεθεί το 2015 από τις αρχές κατά τη διάρκεια επιχείρησης στις Βρυξέλλες. Αυτή η σαρκοφάγος, όπως και ένα μικρότερο τεχνούργημα, παραδόθηκαν στον Αιγύπτιο πρέσβη σε ειδική εκδήλωση στη βελγική πρωτεύουσα. Η σημασία αυτής της πράξης δεν περιορίζεται μόνο στην επιστροφή ενός αντικειμένου αλλά αγγίζει τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δικαιοσύνης.
Ο εισαγγελέας Ζουλιέν Μουανίλ δήλωσε: «Ύστερα από 10 χρόνια ερευνών και νομικών διαδικασιών, είναι πραγματικά μια πράξη δικαιοσύνης να επιστρέφει κάποιος στη χώρα προέλευσής του ένα κλεμμένο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την επιμονή και την αφοσίωση των βελγικών αρχών να επιστρέψουν πολιτιστικά αντικείμενα στους νόμιμους κατόχους τους.
Η σαρκοφάγος, που χρονολογείται από την Πτολεμαϊκή περίοδο (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), φέρει ιερογλυφικά που αναφέρονται στον ιδιοκτήτη της, ο οποίος ονομάζεται «Πα-ντι-Χορ-πα-χερντ». Αυτές οι λεπτομέρειες προσφέρουν μια ματιά στη ζωή και τις πεποιθήσεις της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς ο συγκεκριμένος τίτλος μεταφράζεται σε «Αυτόν που έδωσε ο Αρποκράτης», αν και ο Αρποκράτης είναι μια εξελληνισμένη μορφή του θεού Ώρου, υιού του Οσίριος και της Ίσιδας.
Η επιστροφή της σαρκοφάγου συνέβη κατόπιν συνεργασίας μεταξύ «Team Belgium», που περιλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δικαιοσύνη και τους Δημόσιους Κατήγορους, και τις αιγυπτιακές αρχές. Αυτό δείχνει τη δέσμευση του Βελγίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η σαρκοφάγος και το ξύλινο ομοίωμα γενειάδας είχαν κατασχεθεί το 2015 αφού η Ιντερπόλ ενημερώθηκε σχετικά από τις αιγυπτιακές αρχές. Ακολουθώντας τη διαδικασία αυτή, τα αντικείμενα είχαν διατηρηθεί στο Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στις Βρυξέλλες έως την επιστροφή τους.
Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση ενός πολύτιμου πολιτιστικού αντικειμένου αλλά ενισχύει επίσης τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, επισημαίνοντας τη σημασία της συμπαράστασης στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και του διεθνούς δικαίου .