Ανασκόπηση της επιχείρησης αποσυμφόρησης στην Κρήτη
Περίπου 200 μετανάστες διακομίστηκαν το πρωί από το νησί της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά ως μέρος της επιχείρησης εκκένωσης δομών φιλοξενίας και μεταφοράς των φιλοξενούμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με ζωντανές μεταδόσεις από την ανταποκρίτρια Στέλλα, το πρώτο πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν από τις 06:30, μεταφέροντας 94 μετανάστες από τα Χανιά. Η αποβίβαση πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες ρύθμιζαν τη διαδικασία και την κυκλοφορία στο λιμάνι.
Η δημοσιογράφος ανέφερε επίσης ότι «τα δύο πούλμαν που είχαν φτάσει νωρίτερα περιμένουν να τους παραλάβουν», με τους μετανάστες να μεταφέρουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα.
Η επιχείρηση διεκπεραιώθηκε ομαλά και στις 07:00, το δεύτερο πλοίο από το Ηράκλειο έφτασε, μεταφέροντας περίπου 100 ακόμη μετανάστες που φιλοξενούνταν σε δομή στο Ρέθυμνο.
Αν και η ταυτότητα των δομών υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεοαφιχθέντες θα οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της σταδιακής αποσυμφόρησης της Κρήτης.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση συντονίστηκε από τις αρμόδιες αρχές, με την παρουσία και βοήθεια του Λιμενικού Σώματος, και εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ευάλωτων πληθυσμών από νησιά προς δομές της ενδοχώρας.
Πρόγραμμα αποσυμφόρησης και μεταφοράς
Θυμίζουμε ότι το σχέδιο αποσυμφόρησης που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται αφορά την εκκένωση δομών λόγω των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις διακινητών, με 8 άτομα να συλλαμβάνονται στο Λαύριο μεταξύ των 515 που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη.
Στα Χανιά, 18 άτομα κατηγορούμενα ως διακινητές έχουν συλληφθεί μεταξύ των 860 μεταναστών που φιλοξενούνται προσωρινά σε χώρο εκθέσεων στην Αγυιά.
Μέχρι την επόμενη Τετάρτη, αναμένεται η αποστολή 800 μεταναστών από την Αφρική με πλοία της γραμμής. Από τους 94 που μεταφέρονται στον Πειραιά, θα προστεθούν άλλοι 12 το Σάββατο 12/7. Στις 515 ανέρχονται οι μετανάστες που είδαν το Λαύριο, ενώ 240 μεταφέρθηκαν από το Ρέθυμνο στον Πειραιά.
Από την αρχή του έτους, 9.500 άτομα έχουν φτάσει στην Κρήτη από τη Λιβύη, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350% σε σύγκριση με πέρυσι.
Σημειώνεται πως οι καιρικές συνθήκες αποτελούν εμπόδιο για νέες αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη.
Σύσκεψη για την αποτελεσματική διαχείριση
Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τοπικούς παράγοντες, συζητήθηκε η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης ανέφερε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αποτροπής, επιτήρησης και υποδοχής για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων, διατηρώντας τον σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή στην Κρήτη. Πρέπει οι άνθρωποι να έρχονται, να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Σε επόμενες ημέρες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα διευκρινίσει τη φύση της δομής υποδοχής και ταυτοποίησης εξετάζεται στην Κρήτη.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης, επισήμανε ότι η επίθεση στο νησί είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση και ότι οποιαδήποτε δομή πρέπει να βασίζεται σε ουσιαστική πολιτική που θα αντιμετωπίζει την πηγή του προβλήματος.
Νέες πολιτικές αποφάσεις και σχέδια
Η τροπολογία για την αναστολή των διαδικασιών ασύλου ψηφίστηκε στη Βουλή με 177 ψήφους «υπέρ», 74 «κατά» και 42 «παρών» ύστερα από διαβουλεύσεις σε υψηλούς τόνους. Η απόφαση αναστέλλει για τρεις μήνες τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική.
Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά, αλλά ελεγχόμενα σύνορα, και το μέτρο αποσκοπεί στην αποτροπή της παράνομης διακίνησης και τη μείωση της πίεσης στις δομές υποδοχής.
Η ειδική αναφορά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη γερμανική εφημερίδα BILD, αναδεικνύει τη στάση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την αιρετική είσοδο στη χώρα, ύστερα από μία εντυπωσιακή αύξηση των παράτυπων αφίξεων.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού συνεχίζει να απαιτεί προσοχή, και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα με τη Λιβύη, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.