Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση Πυρός στη Γάζα
Η διαδικασία των έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις δύο παλαιστινιακών πηγών που είναι προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Οι πηγές αυτές τονίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις προτάσεις του Ισραήλ σχετικά με την αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για ειρηνική λύση.
«Οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της επιμονής του Ισραήλ να παρουσιάσει ένα χάρτη αποχώρησης, ο οποίος στην πραγματικότητα συνιστά έναν χάρτη στρατηγικής αναδιάταξης των ισραηλινών στρατευμάτων, αντί για μια πραγματική απόσυρση», δήλωσε μία από τις πηγές. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει την προτεραιότητα του Ισραήλ σε μια στρατηγική που θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο εξόντωσης, καθυστερώντας τη συμφωνία.
Η πρώτη από τις παλαιστινιακές πηγές ανέφερε ότι ο χάρτης που παρουσίασε το Ισραήλ «προβλέπει τη διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων σε πάνω από το 40% της έκτασης της Γάζας». Αυτή η περιοχή, με πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων, έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης για περισσότερους από 21 μήνες.
Η Χαμάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει απορρίψει κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο, το οποίο εγείρει ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί. Αναφέρει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μαζική συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων στην δυτική Ράφα, προετοιμάζοντας την αναγκαστική μετανάστευση του πληθυσμού προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες. Οι απαιτήσεις της Χαμάς περιλαμβάνουν πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από το Ισραήλ μετά τις 2 Μαρτίου 2025.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή, έχουν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανταλλαγή ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται σε ένα πλαίσιο μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η αναγκαιότητα για μια βιώσιμη και μόνιμη ειρηνική λύση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου είναι αυξανόμενα εμφανείς στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Γάζας.