Ανησυχία για Διαρθρωτικά Προβλήματα στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες
Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος αναδεικνύει σοβαρές συστημικές αποτυχίες στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εγκληματικών ενεργειών που παραμένουν ακαλύπτς. Σε μια πρόσφατη δήλωσή του, εξέφρασε έντονη ανησυχία για περιπτώσεις που δεν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Βλάχος τόνισε ότι η περίπτωση της Πάτρας δεν είναι μοναδική. «Έχουμε ήδη τρεις γνωστές υποθέσεις στην ίδια πόλη και είναι ασαφές αν υπάρχουν και άλλες στην Πάτρα ή αν γενικότερα υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο. Αν επεκταθούμε σε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, ο αριθμός πιθανόν να είναι αρκετά ανησυχητικός», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην εκπομπή Σαββατοκύριακο του ΕΡΤNews, έκανε σαφές ότι οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες έχουν κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση εγκλημάτων. Ωστόσο, πολλές φορές τα αποτελέσματα τους είναι λιγότερο αποδοτικά από ό,τι θα έπρεπε. «Υπάρχουν ιατροδικαστές με εξαιρετική πορεία, αλλά ένας σημαντικός αριθμός δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του είτε λόγω ελλιπούς επιστημονικής κατάρτισης είτε λόγω αδιαφορίας ή στερεοτύπων του Δημοσίου», δήλωσε.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα, υπογραμμίζοντας ότι η γνώση των ιατροδικαστών παραμένει κρίσιμη. «Ένας ιατροδικαστής που εξετάζει ένα παιδί οφείλει να γνωρίζει αν η ίδια μητέρα έχει χάσει και άλλα δύο υπό ύποπτες συνθήκες. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα πληροφόρησης, αλλά και στοιχειώδους επαγρύπνησης», επισήμανε.
«Οι αποτυχίες αυτές δεν είναι αθώες. Διαπράττονται σε σώματα νεκρών», υποστήριξε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποδείχθηκαν λανθασμένες, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην ποινική έρευνα.
Απαιτούμενη Αναδιοργάνωση στο Ιατροδικαστικό Σύστημα
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης επισημαίνει την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ιατροδικαστικού τομέα, προειδοποιώντας για σοβαρές ελλείψεις και υποστελέχωση. Σημείωσε ότι κοινά μοτίβα παρατηρούνται στις πολύκροτες υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου, όπου τα παιδιά έχαναν τη ζωή τους και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποδείχθηκαν είτε ανεπαρκείς είτε λανθασμένες.
«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που παρατηρούμε το ίδιο μοτίβο. Προέκυψε με την υπόθεση Πισπιρίγκου και τώρα με την υπόθεση Μουρτζούκου. Οι εκθέσεις είναι απογοητευτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γαλεντέρης προβλέπει ότι για την πλήρη αποκατάσταση του συστήματος απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια. «Η Ελλάδα εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια πολίτες με μόλις δύο παθολογοανατομικά εργαστήρια. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, γεγονός που ανατρέπει τη διερεύνηση και τη μνήμη του ιατροδικαστή», εξήγησε.
Αναφερόμενος στην υποστελέχωση, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δραματική, με ένα ή δύο ιατροδικαστές για κάθε τρεις νομούς. «Η κατάσταση στην περιφέρεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη», πρόσθεσε.
Ο ιατροδικαστής πρόσφερε παραδείγματα από υποθέσεις που ανέλαβε, όπως την περίπτωση της Κατερίνας, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις ανθρωποκτονίας που δεν είχαν διαγνωστεί επαρκώς στην αρχή. «Αν είχε γίνει σωστή διάγνωση, δεν θα υπήρχαν άλλοι τρεις θάνατοι», δήλωσε.
Ενδείξεις Εγκατάλειψης και Λανθασμένης Εκτίμησης
Η απόφαση του εισαγγελέα να παρακάμψει τους ιατροδικαστές ενέχει σημαντικές συνέπειες για τον χώρο. «Στην υπόθεση αυτή, η σύλληψη και η ομολογία ήρθαν σχετικά με την παραγγελία δύο κλινικών και δύο παθολόγων, χωρίς να ανατεθεί πρόσθετη πραγματογνωμοσύνη σε ιατροδικαστές», εξήγησε ο Γαλεντέρης.
Αυτό αναδεικνύει τη θλιβερή κατάσταση του κλάδου, όπου η Δικαιοσύνη επιλέγει να παρακάμψει τους ιατροδικαστές διότι θεωρεί ότι η συμμετοχή τους θα ήταν επιζήμια.
Παρ’ όλα αυτά, αναφορές για σοβαρές παραλείψεις και λανθασμένες εκθέσεις συνεχίζουν να ανακύπτουν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και η ενεργοποίηση προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες κορυφαίων ιατροδικαστών.
Οι καταγγελίες σχετίζονται με πιθανές εγκληματικές ενέργειες που δεν διαγνώστηκαν νωρίτερα, προκαλώντας ανησυχία για την ευκρίνεια των πορισμάτων. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας, συνεπώς, θα παραμείνει κλειστή για άγνωστο χρονικό διάστημα, με την υποστηρικτική βοήθεια της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, η οποία και προγραμματίζεται να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό και πόρους.
Η κατάσταση αυτή απαιτεί λεπτομερή έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων από τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να αναγνωριστούν τα αίτια των αποτυχιών και να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.