Εντατικοί Έλεγχοι για τη Βιολογική Παραγωγή
Η αρχή των ελέγχων για τη βιολογικότητα της παραγωγής είναι γεγονός, ύστερα από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κλιμάκια ελεγκτών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και από τις περιφέρειες, θα διεξάγουν ελέγχους σε όλη τη χώρα για τις παραγωγές που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρατήρησε σημαντικές αποκλίσεις στις αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Για το λόγο αυτό, έδωσε εντολή να «παγώσουν» οι πληρωμές στην βιολογική κτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία. Αν και όλοι οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, δόθηκε εντολή να πραγματοποιηθούν έλεγχοι προτού προχωρήσουν οι πληρωμές.
Αρχικά, οι πληρωμές στη γεωργία αναμένονται να γίνουν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ οι πληρωμές για την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα του Οκτωβρίου.
Η Δομή των Ελέγχων
Οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν θα είναι τριπλοί και θα περιλαμβάνουν:
- Έλεγχο στα 18 πιστοποιητικά κέντρα για να διαπιστωθεί η γνησιότητα των εγγράφων που υποβλήθηκαν με τις αιτήσεις,
- Έλεγχο στα κέντρα πιστοποίησης του τρόπου με τον οποίο πιστοποιήθηκε κάθε παραγωγή,
- Επιτόπιο έλεγχο στις μονάδες παραγωγής, είτε πρόκειται για γεωργικές, κτηνοτροφικές ή μελισσοκομικές μονάδες.
Οι ανατροπές στο πρόγραμμα οδήγησαν πολλούς μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους να αποσύρουν τις αιτήσεις τους, ενώ άλλοι παραγωγοί σταμάτησαν τη συνεργασία τους με τους πιστοποιητικούς φορείς. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες, καθώς κάθε αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τη βεβαίωση του αντίστοιχου φορέα πιστοποίησης.
Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι οι «καμπάνες» συναγερμού άρχισαν να ηχούν όταν παρατήρησαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιφέρειες. Ειδικότερα, δεν δήλωσαν περισσότερες κυψέλες στην Επικράτεια ώστε να δικαιολογείται η αναλογική αύξηση της βιολογικής μελισσοκομίας. Παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, όπου δήλωσε 234.887 κυψέλες, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία με 131.773 κυψέλες.
Η Ανάγκη για Αυστηρούς Ελέγχους
Το «πάγωμα» των πληρωμών κρίθηκε αναγκαίο ώστε να γίνει εφικτή η διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Το Υπουργείο αναμένει ότι οι αποχωρήσεις από το πρόγραμμα, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, θα συνεχιστούν, καθώς πολλοί παραγωγοί θεωρούν ότι η οικειοθελής αποχώρηση δεν θα έχει νομικές ή οικονομικές επιπτώσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι παραγωγοί, οι οποίοι συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν προκαταβολές, με σκοπό να αποφύγουν πιθανές συνέπειες από τους ελέγχους. Γνωρίζουν ότι οι έλεγχοι μπορεί να επεκταθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα και ότι τυχόν παρατυπίες θα οδηγήσουν σε επιστροφή χρημάτων και νομικές συνέπειες.
Η αυστηρή παρακολούθηση και έλεγχος της βιολογικής παραγωγής αναδεικνύονται πλέον ως επιτακτική ανάγκη στην ελληνική αγροτική πολιτική. Οι παραγωγοί καλούνται να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας των προϊόντων τους, με συμμόρφωση στις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.Η προσπάθεια αυτή είναι και προς όφελος των καταναλωτών, οι οποίοι απαιτούν ασφαλή και ποιοτικά βιολογικά προϊόντα.