Σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης, ακολουθώντας τις πρόσφατες μαζικές αφίξεις μεταναστών, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταφορές προς την ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες πραγματοποιούνται σταδιακά και οργανωμένα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
Το πρώι της Παρασκευής, δύο πλοία γραμμής έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά στο νησί. Η άφιξη πραγματοποιήθηκε στην πύλη Ε3, με την παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος και δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πρώτο πλοίο, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπλευσε περίπου στις 06:00 το πρωί, μεταφέροντας 94 μετανάστες, οι οποίοι παρελήφθησαν από δύο πούλμαν. Στη συνέχεια, ακολούθησε το δεύτερο πλοίο, το «Αστερίων 2» από το Ηράκλειο, το οποίο μετέφερε τους υπόλοιπους μετανάστες και η παραλαβή τους έγινε με ένα πούλμαν.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπόλοιποι μετανάστες θα μεταφερθούν σε υφιστάμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως τα ΚΥΤ Μαλακάσας, Διαβατών και Φυλακίου Έβρου, καθώς και στην Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σιντικής. Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στη σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού, όπου εκατοντάδες άτομα παραμένουν στην Αγυιά, αναμένοντας τη μεταφορά τους.
Κατάσταση στο Εκθεσιακό Χώρο Αγυιάς
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με περίπου 750 μετανάστες να βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς Χανίων. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημοσιογράφου Ευτυχίας Πενηνταράκη, 100 άτομα αναχώρησαν το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο πολλοί παραμένουν αγανακτισμένοι για την καθυστέρηση της απομάκρυνσής τους.
«Σηκώνονται συνεχώς να ρωτήσουν τους λιμενικούς πότε θα φύγουν», περιγράφει η ρεπόρτερ, επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του ότι μόλις δύο άτομα λειτουργούν ως μεταφραστές για εκατοντάδες ανθρώπους. Παρά την προσπάθεια διατήρησης της ψυχραιμίας, συχνά σημειώνονται εκρήξεις έντασης, όπως όταν 40 νεαροί άνδρες ζήτησαν βοήθεια ταυτόχρονα.
Δημιουργία Κλειστής Δομής
Στο νησί επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά και για το σχέδιο δημιουργίας κλειστής δομής για την προσωρινή κράτηση και ταυτοποίηση των προσφύγων. Η κοινωνία των Χανίων φαίνεται διχασμένη, καθώς δύο συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα, το ένα υπέρ των μεταναστών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και το άλλο κατά της παρουσίας τους.
Φορείς του τουρισμού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία της δομής, επισημαίνοντας πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον τοπικό τουρισμό. Οι ροές προς το νησί έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.
Νέα Νομοθεσία για την Ασύλεια
Εν τω μεταξύ, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους εισέρχονται παρατύπως στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Το μέτρο, που στοχεύει στη θωράκιση των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών, έχει προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Βουλή.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με 177 ψήφους υπέρ από τη Νέα Δημοκρατία, την Ελληνική Λύση και ανεξάρτητους βουλευτές. Οι κομματικές αντιδράσεις είναι έντονες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς και τον ΠΑΣΟΚ να προτείνει άμεση αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου.
Ο Θάνος Πλεύρης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τόνισε την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αναφέροντας τον αριθμό των μεταναστών που εισήλθαν πρόσφατα, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ενότητα της κυβέρνησης για θέματα ελέγχου των ροών. Ωστόσο, το κομματικό κλίμα παραμένει τεταμένο, ενώ οι προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές αναμένεται να συνεχίσουν να φιλοξενούν έντονες πολιτικές συζητήσεις.
Όλο αυτό το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί λεπτό χειρισμό και ευαισθησία, καθώς οι συνέπειές του επηρεάζουν την τοπική κοινωνία και τις μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας συνολικά.