Μια Συναρπαστική Συζήτηση με τη Souheila Yacoub
Στο πλαίσιο της προώθησης της ανατρεπτικής και πολυσυζητημένης γαλλικής ταινίας «Τα Κορίτσια Στο Μπαλκόνι» (Les Filles au Balcon / The Balconettes), η οποία κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος συνομίλησε με τη χαρισματική ηθοποιό Souheila Yacoub. Η συζήτηση κινήθηκε ανάμεσα στο χιούμορ και τη φρίκη, την τέχνη και την παρατήρηση, την έκθεση και τη θεραπεία, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, το σώμα και την ελευθερία του.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ρώτησε αν έχει κάποια συγγένεια με τον διάσημο καρδιοχειρουργό Γιακούμπ, ο οποίος είχε χειρουργήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Με αυτό το επίθετο στην Ελλάδα θα αποκτήσεις φανατικούς υποστηρικτές», της είπε, προκαλώντας την περιέργεια της για την πιθανή συγγένεια με τον διάσημο ιατρό.
Το Χιούμορ, η Τόλμη και το Γυμνό
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Αυτό που μου κέντρισε την προσοχή στην ταινία είναι το είδος του χιούμορ της. Δεν είναι το τυπικό “γαλλικό” στυλ κωμωδίας. Οι γυναίκες δεν γελοιοποιούνται, δεν φοβούνται να εκτεθούν ούτε να δείξουν το σώμα τους. Όταν αυτό συμβαίνει, δεν αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.
Souheila Yacoub: Έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν διάβασα το σενάριο, έπαθα σοκ. Ήταν τόσο τολμηρό και θαρραλέο. Μια ταινία που πραγματεύεται την παρενόχληση και τον βιασμό, μετατρεπόμενη σε κωμωδία, burlesque και gore τρόμο. Αναρωτήθηκα: Ποια τολμά να το γράψει αυτό; Η Noémie Merlant το έχει καταφέρει εξαιρετικά.
Ο ρόλος της Ruby ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Είναι μια γυναίκα που γνωρίζει τι θέλει και δεν την ενδιαφέρει πώς την βλέπουν οι άλλοι. Εμφανίζομαι γυμνή από την πρώτη σκηνή. Το σώμα, ωστόσο, δεν σεξουαλικοποιείται. Απλώς είναι γυμνά στήθη, τίποτα παραπάνω. Μετά από δέκα λεπτά (γυμνής) έκθεσης, κανείς δεν το προσέχει πια.
Έκθεση και Ταυτότητα στον Ψηφιακό Κόσμο
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Η σκηνή με την κάμερα στο δωμάτιο της Ruby ήταν συγκλονιστική. Είναι γυμνή, βιώνει κάτι ακραίο, και το δωμάτιο αποκαλύπτει όλη της τη ζωή, χωρίς όμως να υπάρχει κοινοποίηση ή προσοχή. Μου θύμισε πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στις κάμερες και στα social media, χωρίς καμία αίσθηση ασφάλειας. Τι σκεφτήσου γι’ αυτό;
Souheila Yacoub: Ειλικρινά, δεν ξέρω ακόμα τι να πιστέψω. Με τρομάζει όμως γνωρίζω φίλους που το έχουν ανάγκη – σαν θεραπεία. Η Ruby δεν είναι cam girl μόνο για τα χρήματα. Της αρέσει. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Στη συγκεκριμένη σκηνή, ο πελάτης της βάζει τα κλάματα. Προσθέσαμε μια ατάκα: «Είναι ο αδερφός σου;», που δείχνει ότι υπάρχει μία σχέση, δεν είναι μόνο σεξουαλικό. Είναι μια ανάγκη, μια θεραπεία.
Παρατήρηση και Δημιουργία
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Μου επιτρέπεις να μοιραστώ μια προσωπική ιστορία;
Souheila Yacoub:
Φυσικά.
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Όταν πρόσφατα μετακόμισα, δεν είχα τηλεόραση ή λάπτοπ, και έτσι παρατηρούσα τα μπαλκόνια απέναντι. Όχι με περίεργο τρόπο! Και τελικά, είδα έναν παλιό φίλο μου να ζει στο απέναντι διαμέρισμα! Πιστεύεις ότι η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει τη φαντασία και την επικοινωνία;
Souheila Yacoub: Οι ερωτήσεις σου είναι υπέροχες. Ναι, μου αρέσει και εμένα να παρατηρώ τους άλλους – χωρίς να είμαι περίεργη! Όταν οδηγώ στο Παρίσι, φαντάζομαι τις ζωές τους. Αυτές οι εικόνες με εμπνέουν και με τροφοδοτούν ως ηθοποιό, καθώς βοηθούν στην « οικοδόμηση» των χαρακτήρων μου.
Νεκρό Σώμα και Δημιουργική Αντίδραση
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Αν βρισκόσουν μπροστά σε ένα γυμνό νεκρό σώμα στο σπίτι σου χωρίς συνέπειες, τι θα έκανες;
Souheila Yacoub: Αν δεν υπήρχαν συνέπειες; Νομίζω θα προσπαθούσα να το θάψω ή να το έντυνα, κάνοντάς του ένα «δείπνο» σαν να είχα μια ραντεβού. Αλλά μέχρι εκεί! (γέλια)
Κωμωδία και Τραγωδία στην Ίδια Σκηνή
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Στην ταινία, η κωμωδία και η τραγωδία συνυπάρχουν σε κάθε καρέ. Σαν την αρχαία ελληνική μάσκα, μισή γελαστή, μισή λυπημένη. Πώς αντέδρασαν οι θεατές σε άλλες χώρες;
Souheila Yacoub: Στη ζωντανή προβολή της ταινίας στην Ιταλία, οι αντιδράσεις ήταν εκπληκτικές. Μια ομάδα γυναικών 60-70 ετών έκλαιγαν και μας ευχαριστούσαν. Είπαν ότι επιτέλους κάποιος μίλησε για όσα ένιωθαν και δεν μπορούσαν να εκφράσουν. Ήταν μια πράξη ελευθερίας, μια κραυγή.
Φόβος και Απώλεια
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκφράσουν τους φόβους τους. Ποιοι είναι οι δικοί σου φόβοι στη ζωή;
Souheila Yacoub: Μισώ τον φόβο. Σε οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Φοβάμαι να χάσω ανθρώπους που αγαπώ. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, και δεν έχει «φάρμακο». Απλώς πρέπει να το αποδεχτώ.
Προσωπικό Μήνυμα στο Ελληνικό Κοινό
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Πώς θα σύστηνες την ταινία στο ελληνικό κοινό με ένα προσωπικό σου μήνυμα;
Souheila Yacoub:
Είμαι η Souheila Yacoub και συμμετέχω στην ταινία “Τα Κορίτσια Στο Μπαλκόνι”, που σκηνοθέτησε η Noémie Merlant. Είναι μια πολύ ξεχωριστή ταινία για τρεις γυναίκες που ζουν στη Μασσαλία και περνούν κάτι τραγικό. Παρά την τραγωδία, αποφασίζουν να εκδικηθούν με έναν αστείο, punk, burlesque και σχεδόν αλμοδοβαρικό τρόπο. Είναι ένα από τα πιο περήφανα projects της καριέρας μου. Σας ευχαριστώ που θα τη δείτε.
Πριν πούμε αντίο!
Αλ. Ρωμανός Λιζάρδος: Γνωρίζεις ότι το επώνυμό σου παραπέμπει σε ένα πολύ γνωστό καρδιολόγο που έσωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου;
Souheila Yacoub:
Δεν είχα ιδέα. Δε νομίζω ότι είναι συγγενής μου. Θα το ψάξω!
Η Souheila Yacoub, με την αμεσότητά της, το χιούμορ της και την ευφυΐα της, αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο μια ηθοποιός που δεν φοβάται να εκτεθεί, αλλά και μια καλλιτέχνις με βαθιά επίγνωση του κόσμου γύρω της. “Τα Κορίτσια Στο Μπαλκόνι” είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ταινία εκδίκησης – είναι μια φεμινιστική δήλωση, ένα ψυχολογικό ημερολόγιο και ένα χειροκρότημα στη γυναικεία αυτονομία.