Εξέλιξη των Περιστατικών Σύφιλης στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση της τάξης του 65% στα περιστατικά με σύφιλη από το 2020 έως το 2022 έχει διαπιστωθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθηκε στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of European Academy of Dermatology and Venereology» και η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο ΕΚΠΑ, Ηλέκτρα Νικολαΐδου, αναφέρεται σε αυτά τα ευρήματα στο Πρακτορείο FM.
Η δερματολόγος επισημαίνει ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι ευρωπαϊκές στατιστικές από το ECDC καταδεικνύουν ότι η αύξηση αυτών των νοσημάτων δεν είναι περιορισμένη μόνο στην Ελλάδα, αλλά διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. «Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις δύο αυτές ασθένειες. Ωστόσο, σε άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως είναι τα κονδυλώματα, βλέπουμε μια μείωση, πιθανώς λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος που εφαρμόζεται για τους ιούς HPV τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα», προσθέτει η καθηγήτρια.
Αιτίες της Αύξησης
Η καθηγήτρια Νικολαΐδου εξηγεί πώς προκύπτει η αύξηση αυτών των νοσημάτων. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σύφιλη και η βλεννόρροια δεν είναι νοσήματα του μεσαίωνα. Υπήρχαν πάντα, απλώς τα ποσοστά είχαν μειωθεί. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη έξαρση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, διαπιστώσαμε πολύ περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους ανά άτομο και μείωση της χρήσης προφυλακτικών, γεγονός που θεωρούμε ότι είναι ο κύριος λόγος για αυτή την αύξηση στα ΣΜΝ», αναφέρει.
Καμπάνια Ευαισθητοποίησης
Η καθηγήτρια συμπληρώνει ότι η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) πραγματοποιεί ετήσιες καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα έπρεπε να ενταθούν οι καμπάνιες από φορείς όπως ο ΕΟΔΥ, ώστε να γίνει σαφές στο κοινό ότι νοσήματα όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια υπάρχουν και είναι επικίνδυνα. Μια τέτοια ενημέρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ύποπτες συμπτώματα που πρέπει να φέρουν τον κόσμο σε επαφή με ειδικούς δερματολόγους-αφροδισιολόγους.
Ύποπτα συμπτώματα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, περιλαμβάνουν εξανθήματα στην γενετική περιοχή, ερυθρότητα, πληγές, ή αυξημένα κολπικά υγρά στις γυναίκες. Η σύφιλη μπορεί επίσης να προκαλέσει εκτεταμένο εξάνθημα στο σώμα, με συγκεκριμένη εντόπιση στις παλάμες και στα πέλματα.
Προληπτικός Έλεγχος
Η κυρία Νικολαΐδου τονίζει τη σημασία του προληπτικού ελέγχου και προτείνει να γίνεται τακτικός έλεγχος για ΣΜΝ, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να μην εμφανιστούν άμεσα. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει αιμοληψία για έλεγχο HIV, σύφιλη και ηπατίτιδα Β, καθώς και εξετάσεις από υλικό ουρήθρας ή κόλπου που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό των μικροβίων.
Υπεύθυνη Συμπεριφορά και Κοινωνικές Σχέσεις
Σχετικά με τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η καθηγήτρια ενθαρρύνει όλους να τηρούν υπεύθυνη στάση στην επιλογή των σεξουαλικών τους συντρόφων. Συνιστά τη χρήση προφυλακτικών, που, αν και δεν παρέχουν 100% προστασία από όλα τα ΣΜΝ, προσφέρουν σημαντική προστασία. Σε μια περίοδο χαλάρωσης και διασκέδασης, η ασφάλεια και η προφύλαξη είναι υψίστης σημασίας.