Εξελίξεις στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου
Την Κυριακή, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή Πάτρας η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, η οποία έχει ομολογήσει τη δολοφονία τεσσάρων βρεφών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών της και της μικρότερης αδελφής της. Ωστόσο, για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη, η κατηγορούμενη αρνείται πεισματικά κάθε εμπλοκή.
Η απολογία της αναμένεται να είναι πολύωρη, και θα διερευνηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση. Συνάμα, η ΕΛΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για να διαλευκάνει την υπόθεση του θανάτου του μικρού Παναγιώτη, τον οποίο η κατηγορούμενη δεν φαίνεται να αναγνωρίζει.
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής που ασχολήθηκε με την υπόθεση, τόνισε την σημασία της προσπάθειας να αποκλειστεί η δυνατότητα θανάτου από παθολογικά αίτια. Χαρακτήρισε την κατάσταση της υπόθεσης ως «προφανή» από την αρχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα διαλεύκανσης των εγκληματικών στοιχείων.
Δύο γυναίκες αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ υπήρξαν κρίσιμες για την αποκάλυψη των λεπτομερειών που οδηγούσαν στην ομολογία της Μουρτζούκου. Παρ’ όλα αυτά, για τον θάνατο του Παναγιωτάκη, παραμένει επίμονη και αρνείται να δώσει θετικές πληροφορίες.
Διαταραχές στη μητρική σχέση και κοινωνικές επιπτώσεις
Η κατηγορούμενη έχει αναφέρει την τεταμένη σχέση της με την μητέρα της, καθώς φαίνεται ότι η μητέρα της την είχε απορρίψει, κατηγορώντας την για πολλούς από τους τραγικούς θανάτους. Η συνήγορος της μητέρας της ανέφερε ότι η μητέρα συνεργάζεται με τις αρχές και έχει εκφράσει τις υποψίες της για την κόρη της, καθιστώντας σαφές ότι οι υπεύθυνοι θα αναζητηθούν.
Τα πορίσματα τεσσάρων εμπειρογνωμόνων και οι 80 μάρτυρες που κλήθηκαν από την αστυνομία επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι τα βρέφη δεν υπέστησαν θάνατο από φυσικά αίτια, αλλά ότι οι θάνατοι σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις. Αυτό οδήγησε σε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών.
Ψυχολογικό προφίλ και κοινωνικές δυναμικές
Οι ειδικοί ψυχολόγοι, όπως η Κική Μερτζάνη, επεσήμαναν ότι το φαινόμενο της παιδοκτονίας δεν μπορεί να ερμηνευθεί απλά. Αντίθετα, παρατηρείται ένα κοινό μοτίβο στις υποθέσεις όπου οι μητέρες δολοφονούν τα παιδιά τους, συχνά λόγω βαθιών ψυχολογικών διαταραχών που προκύπτουν από προβληματικούς μητρικούς δεσμούς και «σιωπηλές» κοινωνικές δυναμικές. Η Μερτζάνη τόνισε ότι, καθώς ο μητρικός δεσμός κατακερματίζεται, αναδύονται συναισθήματα μίσους και φθόνου.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των κοινωνικών δομών που παρακολουθούν παιδιά με αποκλίνουσες συμπεριφορές. Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος επεσήμανε ότι η ιδανική εικόνα της ελληνικής οικογένειας συχνά διαψεύδεται στην πραγματικότητα και ότι οι συγκρούσεις και οι εντάσεις είναι πιο συχνές απ’ ό,τι πιθανόν νομίζεται. Η κοινωνία θα πρέπει να αναλογιστεί τη δική της ευθύνη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταγγελίες για βία κατά παιδιών υπήρξαν αυξημένες κατά 300% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για την κοινωνία.