Σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης, λόγω της έντονης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται το νησί από τις ακτές της Λιβύης, τις τελευταίες εβδομάδες. Δύο πλοία, τα οποία μετέφεραν συνολικά 200 μετανάστες, κατέφτασαν το πρωί στον Πειραιά, προερχόμενα από Χανιά και Ηράκλειο. Αυτοί οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές εγκαταστάσεων στην ενδοχώρα, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή η τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
Οι μετανάστες που φθάνουν στην Κρήτη θα μεταφερθούν εγκαίρως σε ελεγχόμενες δομές προσωρινής φιλοξενίας, όπως η δομή Σιντικής και τα Κρατικά Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα Διαβατά, φυλακίου Έβρου και Μαλακάσας. Η κατάσταση είναι ευαίσθητη και απαιτεί άμεσες ενέργειες για τη διαχείριση των ροών.
Δημιουργία Κλειστών Δομών και Αναστολή Ασύλου
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται την δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής προσωρινής φιλοξενίας για την αξιολόγηση των νέων μεταναστευτικών αφίξεων. Παράλληλα, ενεργοποιείται η αναστολή ασύλου για τις πρόσφατες αφίξεις, ώστε να γίνει η διαδικασία πιο ελεγχόμενη και οργανωμένη.
Η Σέβη Βολουδάκη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επεσήμανε ότι η διάρκεια παραμονής σε αυτές τις κλειστές δομές δεν θα είναι ενιαία και ότι η διαδικασία ταυτοποίησης θα πραγματοποιείται με επίσημο διακυβερνητικό τρόπο. «Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες ήταν πίεση για το νησί και τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι η αποσυμφόρηση των δομών θα έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών.
Στατιστικά Στοιχεία Μεταναστών
Αναφορικά με τα δημογραφικά δεδομένα που παρείχε το Υπουργείο, το 70% των αφίξεων στην Κρήτη προέρχεται από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, ενώ το υπόλοιπο μέρος φθάνει από το Σουδάν. Ιδιαίτερα, το 90% των προσφύγων είναι άνδρες ηλικίας 18 έως 34 ετών. Η πολυήμερη παραμονή τους σε προσωρινές εγκαταστάσεις έχει δημιουργήσει εντάσεις, με καυγάδες να συμβαδίζουν καθημερινά στη ζωή τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που θα καθορίζει τις ενδεχόμενες διαδικασίες για την επέκταση αυτής της πολιτικής.
Πολιτική Αντιπαράθεση γύρω από το Μεταναστευτικό
Η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου έχει προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι με την ψήφο του «ΠΑΡΩΝ», δείχνει μια μη καθαρή θέση σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούγονται έντονες επικρίσεις για τις κυβερνητικές πολιτικές χειρισμούς στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπου επισημαίνεται ότι οι τρέχουσες στρατηγικές αποτυγχάνουν να φέρουν αποτελέσματα.
Οι αντιδράσεις είναι πολλές, με πολιτικούς και εκπροσώπους κομμάτων να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τις προτεινόμενες πολιτικές. Ο Κώστας Τσουκαλάς και άλλοι εκπρόσωποι έχουν επισημάνει τις αδυναμίες της κυβέρνησης, τονίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικότερες λύσεις που να σέβονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καταπάτηση δικαιωμάτων μέσω της αναστολής ασύλου, κάτι που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς.
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι σίγουρα ένα θέμα που θα συνεχίσει να προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις τους μήνες που έρχονται.
Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης, Σοφία Θεοδωράκη, Νίκος Καπόγλης, Κώστας Κωνσταντόπουλος