Προειδοποιήσεις και Αντιστάσεις στην Εμπορική Πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Μεξικό εκφράζουν την απογοήτευσή τους λόγω της πρόσφατης απειλής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει 30% δασμούς στις εισαγωγές από τις χώρες αυτές, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου. Οι δηλώσεις του Τραμπ έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και σε κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο Πρόεδρος του Μεξικού χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες ως «άδικη συμφωνία» και τόνισε την αδιαπραγμάτευτη φύση της κυριαρχίας της χώρας του. Εν τω μεταξύ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με ανάλογα αντίμετρα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες τους με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν μια ειρηνική λύση στην κρίση που έχει προκύψει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζει ότι θα επιβάλει ακόμη υψηλότερους δασμούς σε περίπτωση αντίποινων από τις χώρες αυτές. Αυτή η εβδομάδα ανέδειξε και άλλες προειδοποιήσεις του Τραμπ, για νέους δασμούς σε προϊόντα από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και τη Βραζιλία, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Επιπτώσεις στις Διεθνείς Σχέσεις
Στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τραμπ ανέφερε ότι «είχαμε χρόνια για να συζητήσουμε τη μεταξύ μας εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημείωσε πως τα μακροχρόνια εμπορικά ελλείμματα και οι δασμολογικές πολιτικές προκαλούν μεγάλα προβλήματα, καθιστώντας τη σχέση αυτή δυσμενή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστολή αναδεικνύει τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στην εμπορική πολιτική μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ επιλέξουν να επιβάλλουν δασμούς ως αντίμετρο, τότε θα προβεί σε επιπλέον αύξηση των δασμών που ήδη έχει ανακοινώσει. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ όχι μόνο με την ΕΕ, αλλά και με άλλες χώρες στις οποίες η εμπορική συνεργασία είναι κρίσιμη.
Αντιδράσεις από Ευρωπαίους Ηγέτες
Αντιδράσεις προήλθαν και από ηγέτες της Ευρώπης, όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη στρατηγική του Τραμπ. Έχει προτείνει ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων. Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής αυτής ως «χαστούκι στις διαπραγματεύσεις» από τον Μπέρντ Λάνγκε, επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ανέφερε ότι πιστεύει στην πιθανότητα επίτευξης μιας δίκαιης συμφωνίας, τονίζοντας ότι η έναρξη εμπορικού πολέμου δεν θα ήταν προς όφελος καμίας πλευράς. Αυτές οι προτάσεις δείχνουν την προσπάθεια εύρεσης κοινού εδάφους για τη διατήρηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Η Θέση του Μεξικού και οι Επικείμενες Διαπραγματεύσεις
Η Πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της χώρας της να διατηρήσει την κυριαρχία και τις συμφωνίες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα. «Το Μεξικό έχει συμβάλλει στην ασφάλεια των συνόρων, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε ο Τραμπ στην επιστολή του. Οι ανησυχίες αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που θα είναι επωφέλες και για τις δύο πλευρές.
Η διαπίστωση ότι οι τρέχουσες διπλωματικές σχέσεις ενδέχεται να κλονιστούν περαιτέρω εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία, τονίζει τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες, με τις κυβερνήσεις να ετοιμάζονται για πιθανές επαφές και διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.