Η Αναγκαιότητα Επαναφοράς της Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας στην Γερμανία
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογράμμισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η άμεση απειλή πολέμου έχει εξελιχθεί σε μια **πραγματική πολεμική σύγκρουση**. Ο Σταϊνμάιερ τόνισε ότι η Ρωσία έχει ανατρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας μέσω της επίθεσης της εναντίον της Ουκρανίας, δημιουργώντας μια επείγουσα ανάγκη για σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς και μέτρα ασφαλείας.
Αναφερόμενος στην στρατιωτική κατάσταση, ο Σταϊνμάιερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της και να εξετάσει τη δυνατότητα “επανεισαγωγής” της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επαναφέρει τη συζήτηση αυτή και προειδοποίησε ότι η στρατιωτική ικανότητα της Bundeswehr απαιτεί ενίσχυση σε τακτική βάση προκειμένου να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των νέων.
Ο Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε επίσης στην **ανάγκη για έναν ισχυρότερο πολιτικό διάλογο** με τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας κατέδειξε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ασφάλειας στην περιοχή, όχι με σκοπό την πρόκληση πολέμου, αλλά για την αποτροπή του.
Τοποθετούμενος σχετικά με την **κατάσταση στο Ισραήλ**, ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Ξεκαθάρισε ότι ενώ το Ισραήλ αποτελεί φίλο και εταίρο, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί διάλογος για τη βελτίωση των συνθηκών εκεί. Ο Σταϊνμάιερ κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να ακολουθήσουν διπλωματικούς δρόμους για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.
Σχετικά με την ισραηλινή επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, ο Σταϊνμάιερ ανέφερε την ανάγκη για συλλογική ευθύνη μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 οδήγησε σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Οι συμμέτοχοι εκείνης της χρονιάς είχαν συμφωνήσει ότι η χώρα δεν έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, γεγονός που καθιστά την παρούσα κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική.