Η Θέση της Ελλάδας για τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης
Η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε ανυπόστατες ή άκυρες συμφωνίες, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης προς τον ΟΗΕ. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτέλεσε τη βάση για την αμφισβήτηση της μέσης γραμμής που καθόρισε η Ελλάδα στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σε καμία πίεση και θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι αναμένεται επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ, στην οποία θα τονιστεί η θέση της χώρας μας σχετικά με τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Λιβύης.
Η Απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να συνεχίσει τη διαδικασία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Σε επίσημα έγγραφα, η Ελλάδα δηλώνει ότι «δεν θα αποθαρρυνθεί από καμία αντίδραση» και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα.
Η Λιβύη, από την πλευρά της, έχει αμφισβητήσει άμεσα τη μέση γραμμή που έχει καθορίσει η Ελλάδα, στην οποία βασίζεται η οριοθέτηση των ελληνικών οικοπέδων για έρευνες νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Αυτή η παρέμβαση του λιβυκού κράτους είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνει σε επίσημο έγγραφο τη διεκδίκησή της εις βάρος της Ελλάδας, με βάση το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης
Η κυβερνητική ανακοίνωση της Λιβύης χαρακτήρισε την ελληνική ενέργεια ως «σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μονομερές μέτρο χωρίς νομική βάση. Στους χάρτες που έχουν επισυναφθεί στη ρηματική διακοίνωση, αποτυπώνεται η οριοθετική γραμμή σύμφωνα με την οποία η Λιβύη επιδιώκει να αναιρέσει την ελληνική ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης.
Η λιβυκή πλευρά αναφέρεται στις περιοχές αυτές ως «αντικείμενο άλυτης διαφοράς» μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην ελληνική θαλάσσια εκμετάλλευση. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε διαλόγους βάσει του Διεθνούς Δικαίου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Οι Πολιτικές Αντιδράσεις
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει την πειθαρχία της στη διεθνή σκηνή και να <<δεν επιτρέψει>> να αποδυναμωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή της υποψήφιας ΑΟΖ. Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτραπεί.
Κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι αβεβαιότητες και οι αστοχίες επηρεάζουν αρνητικά τη χώρα. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η παραίτηση του λιβυκού καθεστώτος να υποβάλει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ συνιστά έκθεση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η Ελληνική Λύση μιλάει για απειλή κατά της εθνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας την ανάγκη για στιβαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση.
Ανάλυση της κατάστασης
Αναλύοντας τους χάρτες που περιλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανυπόστατες και άκυρες συμφωνίες. Αναμένονται επίσημες απαντήσεις οι οποίες θα καταδεικνύουν την αντίθεση της χώρας μας στα όρια που διεκδικεί η Λιβύη, θέση που θα επαναλαμβάνει το επιχείρημα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη περιοχή.
Η λογική της λιβυκής πλευράς είναι σαφής: προσπαθεί να υποδείξει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα τη στιγμή που συνάπτει συμφωνίες για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα απαντήσει με επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ, καταγράφοντας τις θέσεις της και απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Λιβύης.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλά μία διπλωματική αντιπαράθεση, αλλά αποκαλύπτει την ανάγκη για τον <<διάλογο>> που πρέπει να συνεχιστεί, όπως δηλώνουν οι Λίβυοι, και η περαιτέρω ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη θέση της, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.