Δήλωση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Υποστήριξη του Τομέα Υδρογονανθράκων
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σχολίασε την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης σχετικά με τις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες οριοθετήσεις νοτίως της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας την απρόσκοπτη συνέχιση της ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, ο Υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα και απόφαση και οι αντίθετες αντιδράσεις προκύπτουν από ανυπόστατες συμφωνίες που δεν έχουν έρεισμα». Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα δώσει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ για το θέμα της ΑΟΖ με τη Λιβύη, το οποίο πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον νέο χάρτη της Λιβύης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι και στον πρόσφατο διαγωνισμό του λιβυκού Οργανισμού Πετρελαίου, τα οικόπεδα σέβονται τη μέση γραμμή, καταδεικνύοντας ότι η Λιβύη δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την επανένταξή της στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων παραβαίνοντας διεθνείς κανόνες.
Διεθνείς Εταιρείες και Επενδύσεις
Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί είναι ενήμεροι για τις επενδύσεις τους και <δε θα προβούν σε ευκαιριακές ενέργειες>. Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Θαλάσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Αναφορικά με δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στη διαδικασία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο κ. Παπασταύρου διευκρίνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία «κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν, αλλά παρατήρηση ότι έως τον Απρίλιο δεν υπήρξε πρόοδος. Από τότε, έχουν ολοκληρωθεί τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια.
Μάλιστα, τον Απρίλιο υιοθετήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο, ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες και καθορίστηκαν τα κριτήρια σχεδιασμού. Ο Υπουργός κατέληξε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των περιβαλλοντικών μελετών που απαιτούν χρόνο για την ολοκλήρωση των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων.
Προστασία Βιοποικιλότητας και Πράσινη Μετάβαση
Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε τη σημασία των θαλάσσιων πάρκων, δηλώνοντας ότι το σχέδιο για την ίδρυσή τους θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι μέρος της ταυτότητας μας». Τόνισε ότι πρέπει να εξετάζουμε τις πράξεις μας με προσήλωση στις αξίες μας, χωρίς να τις πολιτικοποιούμε.
Ρυθμιστικά Θέματα και Πολεοδομία
Σχετικά με τη ρύθμιση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι, μέσα στο 2025, θα προχωρήσει σε ενιαία κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και θα δημιουργηθούν 245 τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα καλύψουν το 80% της χώρας. «Μετά από 100 χρόνια, μπαίνει τάξη στην πολεοδομική ασάφεια», είπε και πρόσθεσε ότι η ιδιοκτησία είναι ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες.
Κλιματική Κρίση και Στρατηγική 2040
Σχετικά με τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2040, ο Υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στον πράσινο μετασχηματισμό με ρεαλισμό και ευελιξία, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω». Υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και οι ανθρωπιστικές συνέπειές της, καταδεικνύοντας τη διάθεση της χώρας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.