Η Στρατηγική Θέση της Αυστραλίας για Στρατιωτική Δέσμευση
Ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, Πατ Κόνροϊ, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να δεσμεύσει στρατιωτικές δυνάμεις εκ των προτέρων σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε πληροφορίες από τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο έχει ασκήσει πιέσεις στην Καμπέρα και το Τόκιο να διευκρινίσουν τον ρόλο τους σε περίπτωση που προκύψει μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γύρω από την Ταϊβάν.
Ο Κόνροϊ, μιλώντας στο Australian Broadcasting Corporation, δήλωσε ότι η Αυστραλία δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία της, επισημαίνοντας ότι «δεν συζητάμε υποθέσεις». Τόνισε ότι η απόφαση για το ενδεχόμενο να εμπλακούν αυστραλιανά στρατεύματα σε μια σύγκρουση θα λαμβάνεται από την κυβέρνηση τη στιγμή που θα προκύψει το γεγονός, και όχι εκ των προτέρων.
Επικέντρωση στην Ασφάλεια και το Εμπόριο
Κατά την επίσκεψη του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να προκαλέσει αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς στην Ταϊβάν. Ο Κόνροϊ επισήμανε την ανησυχία της Αυστραλίας για τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας, αναφέροντας ότι η Αυστραλία ανησυχεί για τη στρατιωτική συσσώρευση πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεων της Κίνας. Ο σκοπός είναι να διασφαλιστεί μια ισορροπημένη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, στην οποία καμία χώρα δεν θα έχει κυριαρχία.
Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι ο Ελμπριτζ Κόλμπυ, υφυπουργός πολιτικής του Πενταγώνου, έχει πιέσει για δηλώσεις από Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν. Το αίτημα αυτό προκάλεσε έκπληξη τόσο στην Καμπέρα όσο και στο Τόκιο, καθώς οι ΗΠΑ δεν παρέχουν μια γενική εγγύηση για την υπεράσπιση της Ταϊβάν.
Ο Κόλμπυ τόνισε σε μια ανάρτησή του ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική του προεδρικού δόγματος «Πρώτα η Αμερική», στοχεύοντας στην αποκατάσταση της αποτροπής και επισημαίνοντας τη σημασία της συλλογικής άμυνας μέσω της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών των συμμάχων.
Η Κινεζική Στρατηγική για την Ταϊβάν
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την αποκατάσταση του ελέγχου στο νησί. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει αυτές τις αξιώσεις, δηλώνοντας ότι μόνο ο τοπικός πληθυσμός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του. Οι εξελίξεις στην περιοχή συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου.
Η στρατηγική θέση της Αυστραλίας και οι πολιτικές της στον τομέα της άμυνας θα παραμείνουν κρίσιμες καθώς οι σχέσεις με την Κίνα και οι εξελίξεις στην περιοχή συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η προσέγγιση της Καμπέρα επιδιώκει την ισορροπία και την σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω αυξανόμενων τριβών.