Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Πολλές Περιοχές
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) αναμένεται αύριο σε Αττική, καθώς και σε περιοχές των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αφορά τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου)
• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)
Στρατηγικές Αντιμετώπισης και Προειδοποιήσεις
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους στις προαναφερόμενες περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ετοιμότητα του προσωπικού για άμεσες ενέργειες.
Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, η χρήση εργαλείων που δημιουργούν σπινθήρες, και το κάπνισμα στον υπαίθριο χώρο. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, ειδικά κατά την ανωτέρω περίοδο υψηλού κινδύνου.
Στρατηγικές και Επιχειρησιακή Ετοιμότητα
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει σε ύψιστη ετοιμότητα, εφαρμόζοντας το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Αυτό περιλαμβάνει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και επίγειες περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις περιοχές αυτές βρίσκεται σε μερική επιφυλακή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
Επιπλέον, το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνει σε εφαρμογή, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναστολή της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Αυτές οι προληπτικές κινήσεις αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών και στην αποτροπή της εκδήλωσης πυρκαγιών.
Συστάσεις για τους Πολίτες
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει σοβαρές συστάσεις στους πολίτες. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Να προβαίνουν σε προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η καύση ξερών χόρτων και η χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες.
- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες και τις οδηγίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών μέσω των επίσημων social media και της ιστοσελίδας της Πυροσβεστικής.
- Σε περίπτωση που παρατηρήσουν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας τον αριθμό 199.
Απαραίτητη είναι η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τις συστάσεις των αρμόδιων Αρχών, ώστε να προστατευθεί τόσο η ατομική ασφάλεια όσο και η δημόσια ασφάλεια. Η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι οι βασικοί παράγοντες στην αποφυγή καταστροφικών περιστατικών.