Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Η απόφαση του δικαστηρίου
Ο Πέτρος Φιλιππίδης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εξαιρετικά σοβαρής υπόθεσης, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρες βιασμού κατά δύο γυναικών ηθοποιών. Η κρίσιμη στιγμή πλησιάζει, καθώς οι τέσσερις ένορκοι και οι τρεις δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου καλούνται να αποφασίσουν αν ο Φιλιππίδης είναι ένοχος ή θύμα μιας πλεκτάνης από συναδέλφους του.
Η ετυμηγορία τους θα κρίνει την έκβαση μίας από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις που έχουν προκύψει από το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα. Μετά από προσεκτική εξέταση των στοιχείων, οι δικαστές θα βρουν μπροστά τους μια σειρά ερωτημάτων που απαιτούν σαφείς απαντήσεις, ενώ οι μάρτυρες και οι καταθέσεις τους είναι κρίσιμες για την υπόθεση.
Η Κατηγορία και οι Ισχυρισμοί
Η απόφαση των δικαστών θα κρίνει εάν οι ισχυρισμοί των θυμάτων είναι αληθινοί, επιβεβαιώνοντας έτσι τη βαρύτητα των κατηγοριών για βιασμό. Ο κατηγορούμενος, ωστόσο, επιμένει ότι «η όλη διαδικασία έγινε με συναίνεση». Ο Φιλιππίδης στην απολογία του δήλωσε: «Είμαι αθώος και βιαστής δεν είμαι». Αν οι δικαστές αμφιβάλουν σχετικά με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, μπορεί να πάρει τον δρόμο της αθώωσης.
Η γεμάτη συναισθηματική φόρτιση ατμόσφαιρα στο δικαστήριο μαρτυρεί τη βαριά αυτή πραγματικότητα, όπου οι γυναίκες κατέθεσαν σκηνές βίας και τρόμου που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν. Η κατάσταση αυτή, εάν κριθεί απόλυτα έντιμη και αξιόπιστη, θα τους προσφέρει μια δικαίωση.
Αντιπαραθέσεις και Διαμάχες
Η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη υποστηρίζει ότι η αθώωση θα είναι «η επικράτηση της αλήθειας», ενώ οι γυναίκες που κατήγγειλαν την καταπιεστική συμπεριφορά του ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη αθώωση αποτελεί δικαστική πλάνη. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Εισαγγελέας της Έδρας, Ανδρέας Καραφλός, ζήτησε από τους δικαστές να εξετάσουν τις δηλώσεις του Φιλιππίδη, τις οποίες χαρακτήρισε ως «μη σκοτεινές» και εξέφρασε την άποψη ότι η συμπεριφορά του μπορεί να εντάσσεται σε άλλο είδος σεξουαλικής δράσης που δεν συνιστά βιασμό.
Η όλη διαδικασία παρέχει έναν έντονο διάλογο γύρω από τη σεξουαλική βία και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον καλλιτεχνικό χώρο, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις κατηγορίες εναντίον του Φιλιππίδη αλλά και τις αντιφάσεις στη μαρτυρία των θυμάτων.
Τα Στοιχεία της Υπόθεσης
Η πρώτη κατηγορία αφορά ένα περιστατικό που συνέβη το 2010 στο καμαρίνι του Πέτρου Φιλιππίδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρώτη καταγγέλλουσα, η οποία πήγε να ζητήσει ρόλο στην παράσταση. Η δεύτερη περίπτωση, που έλαβε χώρα το 2014, περιλαμβάνει μια συνάντηση με μια άλλη ηθοποιό, όπου ο κατηγορούμενος επιχείρησε να την επιβάλει κατά τη διάρκεια μεταφοράς της με το αυτοκίνητό του.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, κατατέθηκαν πολλές μαρτυρίες από άλλα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, περιγράφοντας μια «σκοτεινή» πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη, καθώς και απόψεις ότι οι κατηγορίες κατά του ηθοποιού ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου για αναδιοργάνωση του θεατρικού τοπίου.
Ο δικαστικός έλεγχος της υπόθεσης, ο οποίος διεξήχθη για μήνες, υπογράμμισε τις ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις της, αντανακλώντας τις προσωπικές ιστορίες και τις ψυχολογικές συνέπειες των γυναικών, οι οποίες βρέθηκαν σε μία διαδικασία που απαιτεί θάρρος και αποδοχή των βιωμάτων τους.