Νομοσχέδιο για την Αμερικανική Στρατιωτική Παρουσία στην Ελλάδα
Ένα νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τα ηγέτες της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο. Αυτή η διακομματική πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας» και έχει ως στόχο την expansion της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά της χώρας.
Σημαντικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η υποχρέωση του εκάστοτε Αμερικανού υπουργού Άμυνας να υποβάλλει έκθεση στο Κογκρέσο, η οποία θα εντοπίζει και θα αναλύει νέες ευκαιρίες που μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η έκθεση θα περιλαμβάνει τις άδειες βάσεων που παρέχονται βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), επιτρέποντας στις δυνάμεις των ΗΠΑ την πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
Η υποβολή του νομοσχεδίου έγινε από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή έχουν αναγκάσει το Πεντάγωνο να εντείνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η δραστηριότητα σε στρατηγικές βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας αποτελεί θεμέλιο για την προώθηση της αμερικανικής και του ΝΑΤΟ στρατηγικής ισχύος στην περιοχή. Αυτές οι βάσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδίως στον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας κατά την περίοδο της κρίσης.
Προτού να κατατεθεί το τρέχον νομοσχέδιο, η Γκρέις Μενγκ είχε ήδη προτείνει μια παρόμοια νομοθετική -τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, η οποία είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η βουλευτής δήλωσε: «Η στήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι για μένα προτεραιότητα από την αρχή που ήρθα στο Κογκρέσο. Το Κουίνς φιλοξενεί μια ισχυρή και ενεργή ελληνική κοινότητα, την οποία εκπροσωπώ με υπερηφάνεια.»
Ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε τη σπουδαιότητα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στην περιοχή. Ανέφερε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις όχι μόνο προάγουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά επίσης διασφαλίζουν μια ελεύθερη και σταθερή Ευρώπη. Η Ντίνα Τάιτους επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης του Κογκρέσου σχετικά με την προγραμματισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ η Νικόλ Μαλλιωτάκη επεσήμανε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με τους Έλληνες εταίρους συμβάλλει στην ασφάλεια των ΗΠΑ και στην περιφερειακή σταθερότητα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη σημαντικών οργανώσεων όπως το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), καθώς και η οργάνωση ΑΧΕΠΑ. Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα αναδείξει τη δυναμική της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και ανακτώντας την αυτοπεποίθηση σε διεθνές επίπεδο. Ο Αλεξάντερ Κριστόφορ του AHI επαίνεσε τη Γκρέις Μενγκ για τη συνεχή της ηγεσία και την πρωτοβουλία αυτή, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των γεωστρατηγικών τοποθεσιών της Ελλάδας.
Η φιλοδοξία του νομοσχεδίου είναι να καθορίσει με σαφήνεια τη συνεχώς εξελισσόμενη συνεργασία ασφαλείας των δύο χωρών, προσφέροντας προοπτικές για ένα ισχυρό και όραμα για το μέλλον.