Κριτική στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: Σχόλια Μαρινάκη και Βαληνάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε την άποψη ότι η κριτική για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι «εκτός τόπου και χρόνου», κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής του Σκάι. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στις αιτιάσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις συνέπειές του για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα υπέστη ένα «νέο χαστούκι» από τη Λιβύη και ότι η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα μια χώρα εγκλωβισμένη στα 6 ναυτικά μίλια με μηδαμινή ΑΟΖ και την ενοποίηση μιας γαλάζιας πατρίδας που περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Λιβύη και τα κατεχόμενα.
«Η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής οδηγεί σε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στα 6 ν.μ. με μηδενική ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Βαληνάκης σε ανάρτησή του στο Χ.
Ο Παύλος Μαρινάκης αντέτεινε ότι κατά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Επεσήμανε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, τη σύναψη ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς και τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν δει οι τελευταίες γενιές στην Ελλάδα, όπως τα Rafale και Belharra. «Φέραμε την Exxon και τη Chevron», τόνισε, τονίζοντας ότι η κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ανίσχυρη και απηχεί μια λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, επιχειρούν ενέργειες που δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κυβέρνηση αποδίδει στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών όσα δεν επιτεύχθηκαν στα προηγούμενα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης. Τόνισε ότι η εν λόγω κριτική μπορεί να δημιουργήσει ένα παράλογο αφήγημα ενδοτισμού σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ενεργεί με ουσιαστικά αποτελέσματα, ειδικά σε προκλήσεις και κρίσεις.
Η συζήτηση για τα αποτελέσματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να προτάσσει τις επιτυχίες της και να αμφισβητεί την εγκυρότητα των αποριών που προέρχονται από την αντιπολίτευση.