Σε διαβούλευση μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.
Κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ με αποϊδρυματοποίηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα, ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές, περαιτέρω ανάπτυξη ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία και μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως η «ανοιχτή πληγή» του ελληνικού συστήματος ψυχικής υγείας, είναι μεταξύ των δράσεων που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030. Το σχέδιο την περασμένη Παρασκευή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα παραμείνει «ανοιχτή» έως τις 23 Φεβρουαρίου.
Το υπό διαβούλευση σχέδιο, σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Ζωή Ράπτη, αποτελεί «επισφράγιση της μετάβασης από την ασυλική ψυχιατρική στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας και στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα». Αρθρώνεται σε ένα πλέγμα πολιτικών με δέκα άξονες, με δράσεις που κοστολογούνται για την έναρξη λειτουργίας νέων δομών ύψους 374,5 εκατ. ευρώ και για τη συνέχιση της λειτουργίας τους 362,2 εκατ. ευρώ ετησίως (πηγές χρηματοδότησης Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τακτικός προϋπολογισμός). Ειδικότερα, στο εθνικό σχέδιο προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, με κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης) και των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 χρόνιοι ασθενείς νοσηλεύονται εδώ και δεκαετίες στα τρία δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία που παραμένουν, ενώ περίπου 1.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στον σχεδιασμό αποασυλοποίησης. Το σχέδιο αναφέρει την ανάγκη σταδιακής μετάβασης των ασθενών σε δομές αποασυλοποίησης στην κοινότητα έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία από εκπαιδευμένο στον κοινοτική ψυχιατρική προσωπικό.
Οι ακούσιες νοσηλείες
Ενας από τους στόχους του εθνικού σχεδίου είναι η μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών σε επίπεδα που προσεγγίζουν την Ε.Ε. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου το 75% των εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στα ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων είναι ακούσιες. Το 60% των κλινών καταλαμβάνεται από ακούσιες νοσηλείες, έναντι λιγότερο του 20% σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Προτείνεται μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και η εισαγωγή δεικτών αποτελέσματος για τις ακούσιες νοσηλείες, η δημιουργία μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και η σύσταση ψυχιατρικού τομέα στο ΕΚΑΒ, με εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα διαχείρισης ψυχιατρικών περιστατικών.
Τέλος, το σχέδιο τονίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης και των δικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών, με –μεταξύ άλλων– ανάπτυξη τεσσάρων αυτόνομων ψυχιατροδικαστικών κλινικών μέσης ασφάλειας σε Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο. Οπως αναφέρεται στο εθνικό σχέδιο, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν κατατέθηκαν οι προτάσεις για ένταξη στο εθνικό σχέδιο, τα άτομα που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή νοητικής διαταραχής και για τον λόγο αυτό φυλάσσονται και διαμένουν σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και στις δομές τους, ανέρχονταν σε 88.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr