Επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της ΕΜΑΚ που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στο Χατάι και την Αντιόχεια.
Έφτασε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η ελληνική διασωστική αποστολή που είχε σταλεί στην Τουρκία μετά από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.
Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.
Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο, δήλωσε ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ.
Ο Υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης συνεχάρη ένα προς ένα τα μέλη της Αποστολής για τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που επέδειξαν στις επιχειρήσεις στην Τουρκία, τονίζοντας ότι όρισαν με την ανθρωπιά τους τι σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη.
Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη, συγκινητική στιγμή για όλους μας. Για την οικογένεια της ΕΜΑΚ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ.
Είμαστε εδώ να υποδεχτούμε τους ήρωές μας. Γύρισαν όλοι πίσω ασφαλείς. Γύρισαν πίσω στα παιδιά τους, στις οικογένειές τους.
Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και γνωρίζουμε τι σημαίνει να ενεργεί κανείς υπό τέτοιες συνθήκες.
Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωση στο καθήκον και την αυτοθυσία τους.
Όλοι ακούγαμε τα καλύτερα λόγια. Από τους διεθνείς ανταποκριτές, τις ξένες αποστολές, τις τουρκικές αρχές, τους σεισμόπληκτους. Ακόμα κι όταν πήγα κι εγώ ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη στα Άδανα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Η υπερηφάνεια μάς διαπερνούσε. Γιατί τίμησαν τα ελληνικά χρώματα. Κι έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σε αυτή τη στιγμή ανθρωπιάς, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσα από τις οθόνες των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων.
Όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη, όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη.
Θα επαναλάβω τα λόγια που άκουσα την περασμένη Πέμπτη, στο αεροδρόμιο στα Άδανα. Όλοι αναζητούσαν τους Έλληνες διασώστες, για να επιχειρήσουν, να σώσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Τέτοια αξιοπιστία περιέβαλε αυτό το Σώμα. Την ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα.
Την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα ορίσει μια ειδική τελετή αναγνώρισης στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εκφράσει το μεγάλο «ευχαριστώ» εκ μέρους της Πολιτείας, του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, συνεχάρη τα στελέχη της Ελληνικής Αποστολής για την επιχειρησιακή τους δράση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, επιχειρώντας σε ένα δύσκολο μετακαταστροφικό περιβάλλον.
Συνολικά, στις σεισμόπληκτες περιοχές επιχείρησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, 36 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ., με τη συνδρομή τριών (3) διασωστικών σκύλων και ειδικού διασωστικού οχήματος. Την αποστολή συνόδευαν δύο (2) Αξιωματικοί – Μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ (8) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Επέστρεψαν στην Ελλάδα τα μέλη της ΕΜΑΚ – «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη»
Εν τω μεταξύ λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έφτασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, οι δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ μαζί με τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία. Συνάδελφοί τους, τους υποδέχτηκαν με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές.
«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπύραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης και συνέχισε: «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».
Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.
Ο αντιπύραρχος σημείωσε τη θέρμη, με την οποία υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή, Τούρκοι πολίτες.
«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: “είστε αδέλφια”. Πολύ συγκινητικό».
Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας Χριστίνα Καραμπελίδου για να υποδεχθεί τους διασώστες που πήραν μέρος στην αποστολή, η οποία δήλωσε πολύ συγκινημένη και υπερήφανη για το υγειονομικό προσωπικό και γενικώς για όλα τα μέλη της. «Είχαν μια άψογη συνεργασία» ανέφερε η κ. Καραμπελιδου.
Πηγές: ertnews.gr