Η Κίνα δημοσίευσε την Τρίτη την ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια, μια πρωτοβουλία που προτάθηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Απρίλιο του 2022.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το Φόρουμ Μπλε Αίθουσα με θέμα «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας: η λύση της Κίνας για την αντιμετώπιση του διλήμματος της ασφάλειας», με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ να παρίσταται στην τελετή έναρξης και να εκφωνεί κεντρική ομιλία για να ανακοινώσει την επίσημη έκδοση του εγγράφου έννοιας της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ασφάλειας από την Κίνα.
Ο Κιν δήλωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα πρωτοφανείς κινδύνους και προκλήσεις και ότι η ανθρώπινη κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά διλήμματα ασφαλείας. Το ερώτημα «τι είδους έννοια ασφάλειας χρειάζεται ο κόσμος και πώς οι χώρες μπορούν να επιτύχουν κοινή ασφάλεια» έχει γίνει ένα ζήτημα των καιρών μπροστά σε όλους. Από την άποψη αυτή, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε επίσημα μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια, εμμένοντας στην έννοια της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και υποστηρίζοντας μια νέα πορεία ασφάλειας του διαλόγου αντί της αντιπαράθεσης, της εταιρικής σχέσης αντί της συμμαχίας και του win-win αντί του μηδενικού αθροίσματος.
Η πρωτοβουλία ενσωματώνει τον πυρήνα της έννοιας της κοινότητας του ανθρώπινου πεπρωμένου και περισσότερες από 80 χώρες και περιφερειακές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει την εκτίμηση και την υποστήριξή τους.
Ο Κιν Γκανγκ δήλωσε ότι η Κίνα δημοσίευσε επίσημα το έγγραφο έννοιας για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας. Το έγγραφο εξηγεί τις βασικές έννοιες και αρχές της πρωτοβουλίας, προσδιορίζει τις βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας και τους μηχανισμούς της πλατφόρμας και καταδεικνύει την ευθύνη της Κίνας για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και τη σταθερή αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει την παγκόσμια ασφάλεια. Το Έγγραφο Έννοιας είναι σαφώς προσανατολισμένο στη δράση.
Υποστηρίζει σταθερά τον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διακυβέρνηση της ασφάλειας με τον Κιν Γκανγκ να δηλώνει:
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη πολέμων και συγκρούσεων, την οικοδόμηση μιας ειρηνευτικής αρχιτεκτονικής και την προώθηση της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, και υποστηρίζουμε έναν μεγαλύτερο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη στις διεθνείς υποθέσεις ασφάλειας.
Προσπαθούμε να προωθήσουμε τον συντονισμό και την υγιή αλληλεπίδραση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Υποστηρίζουμε ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να πρωτοστατήσουν μιλώντας για ισότητα, συνεργασία και κράτος δικαίου, να αντιταχθούν στην ηγεμονία και τον εκφοβισμό και να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου ειρηνικής συνύπαρξης, συνολικής σταθερότητας και ισορροπημένης ανάπτυξης στις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων.
Να προωθήσουν ενεργά τον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των θεμάτων που αφορούν τα καυτά σημεία. Υποστηρίζουμε τα μέρη να επιλύουν τις διαφορές μέσω διαλόγου και να επιλύουν τις διαφορές μέσω διαβουλεύσεων, και προωθούμε τη δικαιοσύνη στη διεθνή κοινότητα για να κατευνάσουμε τα hot spots και να ανακουφίσουμε την πίεση στις κρίσεις.
Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις παραδοσιακές και μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφαλείας. Δεσμευόμαστε για την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, αντιτιθέμενοι στην κούρσα των εξοπλισμών, αποτρέποντας τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ενώνοντας τις δυνάμεις μας κατά των επιδημιών και συνεργαζόμενοι κατά της τρομοκρατίας, και συνεργαζόμενοι για τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων, της βιοασφάλειας και της σταθερότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και της τεχνολογίας.
Συνεχής ενίσχυση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης της ασφάλειας και της δημιουργίας ικανοτήτων. Προώθηση της διαμόρφωσης ενός προτύπου διακυβέρνησης της ασφάλειας με τη συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών και τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων.»
Ο Κιν Γκανγκ τόνισε ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των χωρών του κόσμου και όχι αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων χωρών και δεν πρέπει να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια μεμονωμένων χωρών. Η παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και διατηρεί την ειρήνη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να συνεργαστεί για την προώθησή της από κοινού. Η Κίνα θα τηρήσει πέντε βασικές αρχές όπως είπε ο Κιν.
«Πρώτον, τον αμοιβαίο σεβασμό, τηρώντας τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επιμένοντας στην ισότητα όλων των χωρών ανεξαρτήτως μεγέθους, δύναμης, αδυναμίας, πλούτου και διαφορετικών συστημάτων, θρησκειών και πολιτισμών, σεβόμενη ο ένας τα βασικά συμφέροντα του άλλου και σεβόμενη τις εύλογες ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια.
Δεύτερον, δεν θα στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες χώρες ούτε θα αποκλείσουμε συγκεκριμένα μέρη. Θα καλωσορίσουμε κάθε χώρα που είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και θα υποστηρίξουμε κάθε χώρα που είναι ειλικρινής στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάπτυξης.
Τρίτον, πολυμέρεια, ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με άλλες χώρες και διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, τήρηση της αρχής της αμοιβαίας διαβούλευσης, της οικοδόμησης και της ανταλλαγής, συνεχής προώθηση της πρόσδεσης των εννοιών της ασφάλειας και ενεργή επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής σύμβασης.
Τέταρτον, αμοιβαίο όφελος και win-win, υποστηρίζοντας την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, συνδυάζοντας την εθνική ασφάλεια με την κοινή ασφάλεια όλων των χωρών, επιμένοντας στα αμοιβαία επιτεύγματα και τη συνεργασία win-win, αντιτιθέμενοι στα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και στις καταστάσεις win-lose και επεκτείνοντας συνεχώς τη σύγκλιση συμφερόντων με όλα τα μέρη.
Πέμπτον, θα πρέπει να βρούμε ισορροπία, να προωθήσουμε τη διακυβέρνηση της ασφάλειας με συντονισμένο τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τις παραδοσιακές και μη παραδοσιακές απειλές ασφάλειας με ολοκληρωμένο τρόπο, να τηρήσουμε την ίση σημασία της ασφάλειας και της ανάπτυξης, να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε το έδαφος που γεννά την ανασφάλεια και να διερευνήσουμε θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξη βιώσιμης ασφάλειας.»
Ο Κιν Γκανγκ δήλωσε ότι η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας έχει τις ρίζες της στην εξαιρετική παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα της ειρήνης και προέρχεται από την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πρακτική της Κίνας για την ειρήνη. Η Κίνα θα είναι πάντα προσηλωμένη στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και ανεξάρτητα από το πόσο θα αναπτυχθεί στο μέλλον, η Κίνα δεν θα διεκδικήσει ποτέ ηγεμονία, δεν θα επεκτείνει ή θα επιδιώξει σφαίρα επιρροής, ούτε θα εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών και θα είναι πάντα ο θεματοφύλακας της παγκόσμιας ειρήνης. Η Κίνα θα είναι πάντα προσηλωμένη στην προώθηση της διεθνούς διαδικασίας ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης, ανταποκρινόμενη ενεργά στις παγκόσμιες προκλήσεις και εμμένοντας στην επίλυση των ζητημάτων hotspot με κινεζικά χαρακτηριστικά.
Ο Κιν Γκανγκ τόνισε ότι η ανάπτυξη της Κίνας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα ασφαλές διεθνές περιβάλλον. Ομοίως, χωρίς την ασφάλεια της Κίνας δεν θα υπήρχε ασφάλεια για τον κόσμο. Επί του παρόντος, ο κινεζικός λαός οδηγεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στην ολοκληρωμένη προώθηση της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους με εκσυγχρονισμό κινεζικού τύπου. Ωστόσο, η καταστολή και ο περιορισμός της Κίνας από το εξωτερικό κλιμακώνεται και εντείνεται, αποτελώντας σοβαρή απειλή για την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας. Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε μορφή ηγεμονισμού και πολιτικής ισχύος, ψυχροπολεμικής σκέψης και αντιπαράθεσης μεταξύ στρατοπέδων, ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας από οποιεσδήποτε εξωτερικές δυνάμεις, και στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων, καθώς και της διεθνούς δικαιοσύνης. Η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με άλλες χώρες προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας, δουλεύοντας χέρι με χέρι, με αλληλεγγύη και συνεργασία, για να προχωρήσουμε μαζί προς ένα καλύτερο αύριο διαρκούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας.
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr