Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 442 εκατομμύρια – Μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στις τουριστικές υποδομές.
Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που αναμένουν υψηλή ζήτηση το καλοκαίρι και δη για τους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου. Σύμφωνα με το ιταλικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Demoskopika, τη φετινή χρονιά οι διανυκτερεύσεις τουριστών στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 442 εκατομμύρια. Και φυσικά, ένας από τους ισχυρότατους πόλους έλξης παραμένει η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη, ανεξαρτήτως αν δεν έχει θάλασσα. Πάντως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, σε σχέση με το 2022 προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 12,2%. Συνολικά από το εξωτερικό και το εσωτερικό αναμένεται να επιλέξουν τα ιταλικά θέρετρα και τις λεγόμενες μοναδικές «πόλεις της τέχνης» 127 εκατομμύρια επισκέπτες. Και σε αυτή την περίπτωση σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται ουσιαστική αύξηση της τάξεως του 11,2%. Η έκρηξη αυτή της τουριστικής κίνησης μπορεί να οδηγήσει σε εισπράξεις 89 δισ. ευρώ, οι οποίες θα είναι κατά σχεδόν 25% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2022. Εχουν προηγηθεί άλλωστε τρία χρόνια σκληρών περιορισμών και απαγορεύσεων που είχαν εφαρμοστεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, οπότε σήμερα πλέον όλοι και όλες έχουν ανάγκη για χαλάρωση και ανεμελιά.
Οσον αφορά τους ξένους επισκέπτες, η εταιρεία Demoskopika προβλέπει ότι φέτος θα επισκεφθούν την Ιταλία 61 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες με 215 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Η θετική αυτή δυναμική φαίνεται να αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ οι εντονότερες αυξήσεις αναμένονται για την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, την κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, τη Ρώμη και την Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται να είναι όλα ρόδινα. Η συνομοσπονδία των επιχειρήσεων στο εμπόριο και στον τουρισμό της Ιταλίας, Confesercenti, έχει σημάνει συναγερμό και υπογραμμίζει ότι ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, στις 9 Απριλίου –αλλά και όσον αφορά όλη την υπόλοιπη σεζόν–, συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Χρειάζονται επειγόντως περίπου 50.000 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, καθώς και στις υπόλοιπες τουριστικές υποδομές. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται στα νησιά της Σαρδηνίας και της Σικελίας, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αδριατικής. Κυρίως στην Εμίλια Ρομάνια, όπου κάθε χρόνο παραθερίζουν πολλοί ξένοι, κυρίως Γερμανοί τουρίστες. Οι επιχειρηματίες του τομέα ζητούν την άμεση στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί, όπως τονίζουν, μια «χρόνια κατάσταση μεν, εκτάκτου ανάγκης δε».
kathimerini.gr