Μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής στασιμότητας, οι λιανικές τιμές των καυσίμων παίρνουν και πάλι την ανηφόρα. Οι διακυμάνσεις είναι μικρές βέβαια και εν μέρει δικαιολογούνται, από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αλλά και την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.
Οι τιμές σε βενζίνη, diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα ελάχιστες μεταβολές, αλλά την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζουν άνοδο της τάξεως των πέντε λεπτών το λίτρο, αλλά αυτές οι αυξήσεις στα καύσιμα αφορούν κατά κύριο λόγο την τιμή της βενζίνης.
Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, οι λιανικές τιμές πλέον επηρεάζονται ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου από το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό είναι κυρίως απόρροια της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης που παρατηρείται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού οι καταναλωτές επιλέγουν τις περικοπές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.
Και τα καύσιμα φαίνεται πως είναι ένας τομέας τον οποίο επιλέγουν οι καταναλωτές να προχωρήσουν σε … οικονομίες. Και αυτό φαίνεται και από την κίνηση στους δρόμους των αστικών κέντρων, που σε σχέση με πέρυσι είναι αισθητά μικρότερη.
Παράλληλα παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε σχέση με πέρυσι, είναι και το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες που θα απαιτούσαν μεγαλύτερη κατανάλωση.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα τόσο από πέρυσι, όσο και έναντι του στόχου.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις τιμών, αφού υπολογίζεται ανά λίτρο, γίνεται κατανοητό ότι οι πολίτες μείωσαν τις μετακινήσεις τους σε σχέση με πέρυσι, ως ένα μέσο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Συγκεκριμένα τα έσοδα από τον ΕΦΚ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στα 259 εκατ. έναντι 298 εκατ. πέρυσι τον ίδιο μήνα και έναντι στόχου για έσοδα 313 εκατ. Δηλαδή υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρυσι 11% και απόκλιση έναντι του στόχου κατά 17,6%.
Όλα δείχνουν ότι η τάση στην αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πριν από περίοδο του Πάσχα, αφού τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει σοβαρή αύξηση της ζήτησης. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά ουσιαστικά και η θερινή περίοδος, που παραδοσιακά συνοδεύεται από μεγάλες καταναλώσεις.
Βέβαια οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι όλα αυτά αποτελούν σενάρια και έχουν να κάνουν με την υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και βέβαια στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Η τιμή του Brent βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σταθερά λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αλλά αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς θεωρούν ότι θα μπορούσε να καταγράψει άνοδο ακόμη και κατά 20 δολάρια. Χθες πάντως η τιμή του Brent για δεύτερη συνεχή ημέρα πιέστηκε και βρέθηκε στα 81,5 δολάρια το βαρέλι.
ΠΗΓΗ: newsit